+ Irodalom

Vallai Napok Petri-versmaratonnal és vetítéssel

feketelista vallai kert petri györgy

A Vallai Napok minden eseményére a belépés díjtalan. Támogatni a helyszínen az arra kihelyezett kalapnál lehet.

Vallai Napok, 2022. november 25-26-27. Helyszínek: RS9+ „Vallai Kert”, Nyitott Műhely

„Cipőmre nézek: fűző benne! / Nem lehet, hogy ez börtön lenne.”

Ezzel a kétsorossal zárta Vallai Péter minden Petri-estjét. A színész halálának tizedik évfordulója alkalmából idén először, de november utolsó hétvégéjén megrendezzük a Vallai Napokat. A kortárs irodalom-előadói vircsaft november 25-e pénteken startol és 27-éig, vasárnapig tart. Kortárs irodalomórákkal, filmvetítéssel, előadással, kiállítással, koncerttel és egy rekordkísérlettel várunk minden kedves Vallai Péter-kedvelőt és Petri György-rajongót!

„Vallaizni” annyit tesz, mint érezni a kortárs irodalom lüktetését, és bármi áron, minden körülmények között mondani, mondani, mondani. Vallai Péter legendás színész, versmondó, a felolvasások állandó szereplője, Petri György hangja, Esterházy Péter kikiáltója. Tíz évvel halála után emléke még eleven. Lett Vallai Kert a Rumbach Sebestyén utcában, több nagysikerű Vallai Fesztivál Vallai-díjjal és lett Vallai Alapítvány is, ami idén első alkalommal rendezi meg a Vallai Napokat. A Vallai Napok címerén Petri György és Vallai Péter barátsága állhatna, mert az esemény legfőbb célkitűzése: a kortárs irodalom és előadóművészet kapcsolatának erősítése.

vallai napok

Részletes program:

November 25-én, pénteken 17 órakor, Vallai Péter születésnapján, rekordkísérletre készülünk, a Vallai Kertben Várady Szabolcs nyitja meg a Petri-versmaratont, ahol a költő összes, életében megjelent kötete felolvasásra kerül. A kezdeményezéshez folyamatosan várjuk résztvevőket, segítőket, profi és amatőr zenészek, színészek, műkedvelők, arra járók jelentkezését. A több mint 500 vers felolvasása várhatóan hajnali fél ötig fog tartani, amit online is lehet majd követni. Jelentkezni az esemény honlapján lehet: http://www.vallai-alapitvany.com/2022/11/04/versmaraton/

Másnap, november 26-án 11 órakor kortárs irodalomóra veszi kezdetét, amit Lengyel Imre Zsolt, irodalomkritikus tart Rubin Szilárdról. Neves irodalomtudósokat kértünk fel, hogy tartsanak nyílt órát egy általuk választott kortárs magyar irodalmi alkotóról. Mert ki az, aki eljutott a kortársakig az iskolában? Lengyel Imre Zsolt, az ELTE modern magyar irodalomtörténet adjunktusa, korosztálya egyik vezető hazai irodalomkritikusa, Rubin Szilárdot választotta.

14 órától kezdődik a Vallai Anekdot, mely egy szombati ebédre hívja Vallai Péter pályatársait. Váradi Júlia moderálásában végigvesszük az életművet: a gyerekkortól a főiskolán, majd a Thálián, Pécsen és Szolnokon át a Vígszínházig. Az Actorfield amatőr színészcsapata főz, és aki eszik: Valcz Gyula, Verasztó Lajos, Szikora János, Takács Katalin, Mucsi Zoltán, Hajdú Steve, Igó Éva, Kőváry Katalin, Lábán Katalin, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Turczi István, Kovács Zoltán.

A programot a Vylyan Pincészet támogatja. A tányérokból és a műfajból fakadóan ez egy résztvevőiben limitált program, de 20 db helyet tartunk fenn az érdeklődők számára, regisztrálni a titkar@vallai-alapitvany.com e-mailcímen lehet.

Az eseményt előben streameljük, és később rádióműsort állítunk össze belőle.

16 órától filmvetítés veszi kezdetét, a családi archívumból előkerült anyag egy hangjáték élő filmfelvétele, mely Kornis Mihály Csillebérci-napló című műve alapján készült. A rendszerváltás utáni hangulatban Vallai Péter, Újlaki Dénes, Gálvölgyi János és Kern András fergeteges alakítása, több nyíltszíni röhögőgörccsel a csillebérci úttörőtábort megidézve. Rendezte: Dániel Ferenc.

Este kortárs összművészeti jammeléssel folytatjuk a programot. A színpadon több kortárs zenész és két mikrofon. A mikrofonokhoz amatőr és profi színészek, a térbe pedig táncosok és performerek érkeznek, és kezdetét veszi egy több órás jammelés: TÉR–IDŐ JAM Special Edition. Kortárs szövegek, zenei aláfestés, zajok és zörejek, tánc és mozgás. Hozz szöveget, hozz mozgós ruhát, mert ha akarsz, te is beszállhatsz. A színpadon többek közt velünk lesz Rozs Tamás, Rubik Ernő Zoltán, Darvas Ferenc és Darvas Benedek.

November 27-én ismét lesz kortárs irodalomóra, 11 órától Pályi Márk, a Klubrádió Belső közlés című irodalmi műsorának szerkesztője és Vári György irodalomtörténész beszél Szőcs Géza életművéről.

17 órától kezdődik az Első Hazai Blattverseny, kortárs költők zsűrije előtt nem könnyen mondható verseket blattolnak a legbátrabb színészek. Elsőre látott szövegek, magas szinten, hiba nélkül. Blattolásra jelentkezni november 26-áig a titkar@vallai-alapitvany.com címen lehet.

18:45-től díjátadunk és tisztújítunk! Vallai Péter emlékének legelhivatottabb őrzőinek szeretnénk idén átnyújtani a Vallai-díjat, melyet Vida Judit keramikus készített. Dobay Dezső rendező, a Kert és a Fesztivál alapítója, 2014-ben hunyt el; posztumusz díjat adunk át családjának. A laudációt
Podmaniczky Szilárd adja. Tisztújítás volt a Vallai Péter Kortárs Előadművészeti Alapítványban. Kőváry Katalin, Lábán Katalin és Verasztó Lajos tíz éven át  őrizték a lángot, és idén átadták a stafétát. Az új elnökség: Valcz Péter, Pál András és Dr. Ádám Gábor. Külső támogatók: Horváth Julianna és Pályi Márk.

A Vallai Napokat Pál András és Rozs Tamás estje zárja, 19:30-tól kezdődik a Most mikor a vers épp divatba jön című előadásuk.

A Vallai Napok minden eseményére a belépés díjtalan. Támogatni a helyszínen az arra kihelyezett kalapnál lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top