+ Történelem

A Westerplatte körömszakadtáig küzdő tíz védelmezőjét örök nyugalomra helyezték

Westerplatte

A Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén a második világháború első ágyúlövései, amikor a németek…

Örök nyugalomra helyezték pénteken a Balti-tenger partján fekvő Gdansk városa melletti Westerplatte-félsziget 1939-es védelmében elesett tíz katona földi maradványait, amelyeket a 2019-es régészeti ásatások során találtak meg.

Az Andrzej Duda lengyel elnök, valamint Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter részvételével megtartott ceremónia a gdanski Szent Brigitta-bazilikában bemutatott szentmisével kezdődött, a tíz hős maradványait ezt követően gyászmenetben vitték a lengyel nemzeti zászlókkal díszített óvárosból a Westerplattéra.

A katonai temetőben mondott beszédében Andrzej Duda kiemelte: a korábban tömegsírban elhantolt katonák családjai csak most vehetnek búcsút hozzátartozóiktól egy ünnepi, katolikus szertartás keretében. 1989 előtt a kommunista hatalom a Westerplatte esetében is igyekezett meghamisítani a történelmet, a háború után a tömegsír közelében felállított keresztet eltávolították, és a helyén szovjet tankot helyeztek el- idézte fel a múlt eseményeit a lengyel elnök.

Hangsúlyozta: a félsziget 1939-es védelme a jó védelmében vívott harc jelképe, a lengyelek számára egyben a nagy hősiesség jelképe is.

A félszigeten októberben létesült katonai temető annak az emlékhelynek a része, amelynek központja az 1939-es lengyel védőharcokról szóló, mintegy 8 ezer négyzetméter területű westerplattei múzeum lesz. Az intézmény, amelyet a tervek szerint 2027-ben nyitnak meg, gdanski Második Világháború Múzeuma részlegeként fog működni.

A Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén a második világháború első ágyúlövései, amikor a német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a félszigeten lévő lengyel katonai raktárt. A lengyel helyőrség mintegy 210 katonája egy hétig ellenállt a német támadásnak, amelyet az ellenséges légierő bombázói is támogattak. A harcok során elesett lengyelek pontos létszáma máig ismeretlen, különböző források 15-20 katonáról beszélnek, akiknek többségét egy tömegsírban hantolták el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top