+ Színház

A Duda Éva Társulat látványos Frida Kahlo-előadással kezd

Duda Éva Társulat

A Duda Éva Társulat égisze alatt már készült egy Frida című zenés színházi produkció a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben 2017-ben.

Megkezdte 2022/23-as évadát a Duda Éva Társulat, amely különleges premierre is készül: a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben a tervek szerint decemberben mutatják be a Frida, az élet múzsája című produkciót.

Az idén 14. évadát kezdő Duda Éva Társulat az elmúlt évben több mint tízezer nézőnek játszott, számos nemzetközi és magyarországi fesztiválon szerepelt Kapolcstól Sibeniken át, Kölnön keresztül New Yorkig.

Az idei évad mozgalmasan indul. Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínházban, ahol ezúttal Bodó Viktor rendezéséhez, Franz Kafka A kastély című művének színpadi adaptációjához készített különleges mozgásvilágot. A társulat őszi turnéja keretében október 30-án a Ramazuri című tánc-cirkuszi előadással szerepel a nagyváradi Infinite Dance Festivalon, majd november 24-én újra Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban lép fel a produkcióval.

December 2-án a Prima Primissima díjátadó gáláján mutatkozik be a társulat a Müpában.
Mint kiemelik, az együttes évadának legfontosabb eseménye egy új bemutató, amely kuriózumnak ígérkezik a repertoárukban. Duda Éva, a társulat vezetője új koncepció mentén foglalkozik Frida Kahlo művészetével. A Duda Éva Társulat égisze alatt már készült egy Frida című zenés színházi produkció a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben 2017-ben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást mutatnak be a Nemzeti Táncszínházban, élőzenével, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel.

Frida Kahlo mexikói festőművész kultusza sokrétű, ideál, ikon, sztár, akinek életigenlése páratlan volt, pedig élete tragédiákkal és viharos szerelmekkel volt tele. Sokaknak múzsa, akár női egyenjogúságról, akár művészetről, akár életerőről van szó – olvasható a darab ismertetőjében.

Az előadás képeken keresztül mesél egy egzotikus álomvilágról, amelyben megmutatkoznak a női sors nehézségei és szépségei, szenvedélyes szerelmek, óriási karneválok, egy sokszínű kultúra és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata.

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amelynek missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet különböző programokon keresztül – áll a közleményben.

A társulat az elmúlt évadban több minifesztivált szervezett, táncfilmet forgatott és utazott a világban. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal az új Kristály Színtér tereit töltötték meg élettel, majd a Jurányi Házban az első Zöld Összművészeti Fesztivált szervezték meg a nyár elején. A klímavédelem jegyében három rövidfilm készült a társulat műhelyében, amelyeket hamarosan nemzetközi fesztiválokra is beneveznek.

Az együttes rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés megsegítésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top