+ Képzőművészet

Nagyszabású kiállítást rendeznek Németh Miklós alkotásaiból

A 2012-ben elhunyt Németh Miklós munkásságát többek között Ilosvai Varga István-díjjal is jutalmazták.

fotó: kieselbach.hu

A tíz évvel ezelőtt elhunyt Németh Miklós festő- és grafikusművész alkotásaiból kiállítással egybekötött vásárt rendez szeptember 1-je és 23. között a Virág Judit Galéria, valamint a Bodó Galéria és Aukciósház Budapesten. A két fővárosi galéria kiállításán a festmények mellett Németh Miklós személyes dokumentumait, tárgyait, írásait, valamint saját kézzel írt önéletrajzát is bemutatják, a vásáron több mint 600 mű kerül a piacra.

A galéria tájékoztatója szerint Németh Miklós (1934-2012) művészetét a látványos, színes aktok és csendéletek jellemzik, alkotásai pozitív hangulatot sugároznak, és jókedvre derítik a szemlélődőt A tájékoztató idézi Kelen Anna művészettörténészt, aki úgy fogalmazott:

„Németh Miklós a magyar kortárs művészet „egy üde színfoltja”, művei megfizethetők, mégis egyediek”.

Németh Miklós 1950-től 1954-ig Márffy Ödön festőiskolájába járt. Mesterei voltak: Ilosvai Varga István, Gádor Emil, Tóth Menyhért. 1990 és 1998 a Budai Művészcsoport főtitkára volt. Részt vett Tokaj és Telkibánya művésztelepeinek a munkájában, Telkibánya községnek ajándékozta egyik nagyobb méretű alkotását. 1981-ben elnyerte a Pesterzsébeti Tavaszi Tárlat díját. Helyi és országos amatőr kiállításokon is kapott díjakat, legutóbb a Pest-Buda egyesítése 100. évfordulójára kiírt pályázat I. díját nyerte el. 1996-ban a Ilosvai Varga István-díjjal jutalmazták. Budapesten él. Táblaképeinek, melyeket expresszív, szürreális jegyekkel készít, témái többnyire aktok, életképek és csendéletek. Művészetét az Art brut művészethez lehet sorolni, de éppúgy lehet punk művész vagy új expresszionista.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top