+ Természet

Az augusztus 20-i előrejelzés miatt kirúgták a vezető meteorológusokat

felhő

Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés – tették hozzá.

Bár a közleményben nem indokolták a döntést, annak valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy augusztus 20-án a vezető meteorológusok javaslatára – vihartól tartva – elhalasztották az estére tervezett budapesti tűzijátékot.

A viharból végül semmi nem lett, még csak eső sem esett az előrejelzett idősávban.

A témában Nyáry Krisztián írt Sztálin meteorológusáról a Facebookon:

Sztálin meteorológusa

Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a Ljubjanka titkosrendőrség épületébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.

A folytatást itt olvashatod!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top