+ Építészet

A Merlin Színház felújítása végre elkezdődik

Merlin Színház

A Merlin Színház korábban ismert terei megmaradnak, de friss kortárs arculatot kap, és kialakítanak egy kétszáz négyzetméteres teraszt is.

Kezdődhet a volt belvárosi trafóház, a korábban a Merlin Színház világának is helyet adó épület felújítása. A tervek szerint a rekonstrukció jövő tavaszra fejeződik majd be, azt szeretnék, hogy Budapest 150. születésnapjára a kulturális és közösségi eseményeknek otthont adó intézmény megteljen élettel – mondták el főpolgármester-helyettesek keddi sajtótájékoztatójukon.

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes közölte: hétfőn írták alá a felújítási szerződést a kivitelezővel.

Olyan Merlin-épületet szeretnének, amely “megtestesíti mindazt, amit a nyitott Városházáról, a nyitott városkormányzásról és Budapest sokszínűségéről gondolunk” – fogalmazott. Alapvetően kultúraközpontú, de a város sokszínűségét kifejező közösségi és társadalmi eseményeknek otthont adó intézményt szeretnének. Az épületet kis átalakításokkal, de a szükséges műszaki felújításokat elvégezve újítják meg. A beruházás nettó 413 millió forintba kerül – közölte.

Kerpel-Fronius Gábor beszélt arról is, hogy az épület felújítása egy fejlesztéssorozatba illeszkedik: jelenleg is folyik a Városháza homlokzatának felújítása, zajlik az előkészítése annak, hogy a Budapest Galéria beköltözhessen a Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyába, és már nyertest hirdettek a Városháza park megújításáról szóló pályázaton is.

A volt trafóház épülete – Merlin Színházként – Jordán Tamás és Lázár Kati munkája révén a budapesti kulturális élet egyik zászlóshajója, egyik központja volt. Ezt szeretnék visszaadni a fővárosiaknak – mondta a főpolgármester-helyettes.

Kitért arra is, hogy korábban már készültek tervek az épület felújításra, de azt látták, hogy nem illeszkednek ahhoz a funkcióhoz, amelyet “a Merlinben a városvezetés látni szeretett volna”.
Kérdésre válaszolva elmondta, a Merlin üzemeltetésére pályázatot írnak majd ki, és szerinte Jordán Tamásnak szerepet kell majd kapnia a bírálati folyamatban. Ugyanakkor kiemelte: ez szélesebb funkcionalitású intézmény lesz.

Bősz Anett humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, az épületet a jelenlegi formájában újítják fel, a Merlin korábban ismert terei megmaradnak, de friss kortárs arculatot kap, továbbá kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is.

A terveket egy olyan belsőépítész iroda, a Nanavízió készítette, amelyben kizárólag női tervezők dolgoznak – jegyezte meg.

Bősz Anett kiemelte: “pezsgő, kísérletező, kulturális közösségi térré szeretnénk változtatni a Merlint”, amelyben koncerteket, tánc- és színházi előadásokat, kiállításokat, valamint konferenciákat is lehet tartani.

A volt trafóház 1920 körül épült. Az V. kerületi Gerlóczy utcából megközelíthető épület később színháznak, oktatási központnak és klubnak adott helyet, 2011-ben zárták be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top