+ Zene

A Pannon Filharmonikusok Bécsben indított zenei sorozatot

pannon filharmonikusok

A hazai együttesek közül elsőként a Pannon Filharmonikusok zenekarának sikerült a Musikvereinben hangversenyteremben sorozatot indítania.

Fotó: Dékány Zsolt

A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást, a hazai együttesek közül elsőként sikerült a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre. 2021 októberében adta első hangversenyét az „Aranyteremben”, ez év május 22-én várja ismét a bécsi közönség, majd három évadon át két-két alkalommal. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel.

A minőségi zenekultúra iránt mélyen elkötelezett éves Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, amelynek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. A pécsi székhelyű nemzeti együttes sosem félt a megmérettetéstől: a Müpában is közel két évtizede sikeres bérletsorozatának magáénak tudó, „vidéken” élő társulat a joggal igényes bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a szintén vidéken született, Pécsről induló, mára a Bécsi Zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere. A művészek által a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének, a pécsi Kodály Központnak rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző alapította. Lickl György nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar délvidéki kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is elültette a mindenkori muzsikusok szívébe. A májusi koncert a Musikvereinben egyfajta visszatérés a kezdetekhez, amelyben elmosódik a magyar vidék és a nemzetközi pezsgésről híres város földrajzi különbsége, és csak a minőségi igénnyel előadott klasszikus zene marad.

Lickl Bécsből 1807-ben áttelepült muzsikusként, Mozart-kortárs és Haydn-tanítványként, Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, amelynek eredményeként Pécs város zenei élete intenzív fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészeket szerződtetett, s hamarosan Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozott felmérhetetlen értékű szellemi, társadalmi, akár gazdasági fejlődést is, az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott fent Bécsben” elhangzott, nagyon rövid időn belül Pécsett is megismerték, játszották, beszéltek róla. Ma már kényelmesen és gyorsan utazhatunk a Budapest-Pécs-Bécs tengelyen, elérhető bármely értékes kulturális tartalom, esemény. A pécsiek szorgalmazzák a földrajzi távolság zenés áthidalását, így 2023 novemberi koncertjükhöz kapcsolódóan például egy bécsi tematikus városlátogatással egybekötött buszos kirándulást terveznek.

Május 22-án Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und Darstellende Künste)  vonós és húros tanszéke csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma.

Csellószólós, a hangszerre jellemző áradó dallamokban bővelkedő hangversenyt hallhat a közönség. Bécs városa az est mindhárom szerzőjének életében fontos szerepet töltött be. Antonio Vivaldi a velencei intrikák kapcsán, élete végén Bécsben próbált szerencsét, Robert Schumann szimfonikus stílusának fő inspirációját éppen a bécsi Franz Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájából merítette, Schubert pedig egész életében Bécsben élt. Vivaldi gordonka kettősversenye fülbemászó szekvenciáival ragadja magával a közönséget, Schumann versenyműve szenvedélyes közvetlenségével, Schubert szimfóniája pedig „mennyei hosszúságú” dallamaival – ahogy Schumann fogalmazott. Bogányi Tibor, az est karmestere egyúttal szólistaként is színpadra lép, ezáltal még inkább muzsikus partnere lesz az est másik szólistájának, Várdai Istvánnak.  Népszerű, könnyen befogadható, mégis színes és mély érzelmű műveket hallhatunk ezen a koncerten.

A Kodály Központ rezidens zenekarának fővárosi jelenléte és korábbi nemzetközi turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni e hazai felismerés nemzetközi elismerése. A bécsi premierturnéról készült kisfilm megtekinthető a zenekar YouTube csatornáján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top