+ Színház

Az öngyilkos című orosz drámát mutatják be Nagyváradon

Az öngyilkos

Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd komédiáját mutatja be a nagyváradi Szigligeti Társulat pénteken

Botos Bálint

Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd komédiáját mutatja be a nagyváradi Szigligeti Társulat pénteken – közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

A darabot Botos Bálint állította színpadra, aki a nagyváradi társulatnál végzett munkáról elmondta, hogy bár negyedik alkalommal dolgozott a társulattal, a színészek egy részével a próbafolyamat alatt ismerkedett meg.

Botos Bálint szerint ha az alkotók jól végezték munkájukat, akkor az előadás egyszerre kínálhat valóban önfeledt, nagy nevetésekre alkalmat adó estét úgy, hogy közben megborzongatóan fájdalmas, vagy olykor-olykor groteszk arcait mutatja meg az emberi természetnek. Hangsúlyozta: Erdman darabja zavarbaejtően szórakoztat, rengeteg humorral és az abszurd határait feszegető groteszk nyelven beszél a rendszerváltások alatt az egyén és a társadalom által megélt csalódásokról, vágyakról.

Az öngyilkos főszereplője, Szemjon Podszekalnyikov az állástalan kispolgár, sértődékeny és jó étvágyú. Egy este kenőmájast szeretne enni, de a kirobbanó házastársi vitában olyan mélyen megsértődik, hogy végzetes döntésre szánja el magát. Ez a jelentéktelen helyzet indítja útnak azt a tébolyult versenyt, amelyben felvonul előttünk az értelmiség, a klérus, a művész, hogy a szerző általuk mutasson görbe tükröt az emberi kicsinyességről.

A díszletet Golicza Előd, a jelmezeket Bajkó Blanka Alíz tervezte. A bemutató előadás pénteken este lesz a nagyváradi színház nagytermében.

Nyikolaj Robertovich Erdman szovjet drámaíró és forgatókönyvíró volt, aki 1900. november 16-án Moszkvában született.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top