+ Zene

Gyűjtést szervez és rendhagyó koncertre készül a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok különleges műsorral készül március 15-ére, melyen hagyományosan magyar szerzők művei csendülnek majd fel.

A Pannon Filharmonikusok koncertlátogató közösségének, vagy a bérletes közönség tagjának lenni valójában azzal is jár, hogy a zenekar minőségi, személyre szabott zenei élménycsomagot állít össze és kínál a hallgatóságnak évadról évadra. A legjobb zenei szakemberek és a menedzsment kiforrott koncepció mentén évekkel megelőzően kezdi el a koncertek szervezését.

A pécsi zenekar kitartóan törekszik arra, hogy ismeretlenebb szerzők és művek, kortárs darabok, fiatal művészek megismertetésével tágítsa a közönség zenei perspektíváját. Most azonban rendhagyó koncertre kerül sor, ugyanis ez alkalommal a közönség szavazatai alapján összeállított műsor, és az így összeállt zenei program mentén felkért karmester és szólista várja a közönséget március 5-én a Kodály Központba.

Március 15-én pedig hagyományosan magyar szerzők műveivel, köztük egy pécsi kötődésű darabbal tiszteleg az ünnep szellemisége előtt a zenekar.

A beküldött szavazatok alapján Haydn és Mozart vitték el a legnépszerűbb zeneszerző pálmáját, valamint Dvořák „Újvilág”, Az Újvilágból elnevezésű kilencedik szimfóniáját javasolták a legtöbben, mint konkrét művet. A 18.00 órakor kezdődő zenei est karmestere Dobszay Péter Junior Prima díjas karmester és orgonaművész úgy nyilatkozott, hogy „két vitathatatlanul nagy óriásról van szó, akiknek a zenéje fölött egészen egyszerűen nem múlik el az idő. Az a tisztaság és rend, ami az ő zenéjüket jellemzi, az az ötletgazdagság, invenció, és az a humor, azok az emberi érzelmek, amelyek műveikben megjelennek, egészen időtlenek. Az emberek életkörülményei változnak ugyan a korukkal, de maguk az emberek érzéseikkel, érdeklődésükkel mindig emberek maradnak, és ez teszi lehetővé, hogy hál’ Istennek ma is értjük Mozartot és Haydnt, műveiken keresztül ma is szólnak hozzánk.”

Úgy látszik, vannak olyan örökzöld szerzők és művek, amelyek mit sem veszítenek a népszerűségükből sem az idő múlásával, sem más szerzők színre lépésével. A közönség kívánságára tehát Mozart máig figyelemfelkeltőnek számító operája, a Don Giovanni nyitánya hangzik el, majd Haydn sokáig elveszettnek hitt klasszikusa, a C-dúr gordonkaverseny, végezetül pedig természetesen az Újvilág szimfónia, amely nemcsak az amerikai Újvilágot, hanem a filmzenék új világát is megnyitotta.

Dobszay korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb muzsikusa. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, a Gazdagréti Szent Angyalok Templom és a Dohány utcai Zsinagóga első orgonistája és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára. Egyrészt dolgozott már a pécsi zenekarral, másrészt kötődési pont az is, hogy a fiatal karmester Hamar Zsoltot tartja egyik mesterének, aki kilenc évig a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt.

„Két koncertem volt eddig a zenekarral, és nagyon jó emlékeket őrzök róluk. Ezen kívül Zeneakadémista koromban több olyan produkciójuknál is hospitáltam, amelyben ugyan nem vettem részt aktívan, de az éppen dolgozó karmester keze alá dolgoztam, és így megfigyelhettem a munkamódszereiket. Később, a 2017-es karmesterverseny döntőjében is vezényelhettem őket. Nagyon jó véleménnyel vagyok arról a szakmai munkáról, ami náluk folyik. Ezért nagy öröm, hogy újra együtt dolgozhatunk.”nyilatkozta Dobszay Péter a Librariusnak.

Az este szólistája Szabó Ildikó csellóművész, aki Európa-szerte 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, ezek között szerepel a 2014-es Nemzetközi Pablo Casals Csellóverseny is. Csak ezen a versenyen 8 díjban részesült. 2013-ban Junior Prima díjjal tüntették ki, ezévtől a Német Zenei Alapítvány tulajdonát képező Antonio Sgarbi (Róma, 1894) csellón játszik. A világ számos neves hangversenytermének színpadán lépett már fel. Több ősbemutató, világpremier felvétel fűződik a nevéhez. Jelenleg Berlinben él, Németországhoz fűződő kapcsolatát különböző versenyeken elért sikerek és ösztöndíj támogatások erősítik. Dolfin Balázzsal ő képviseli hazánkat a 68 fős nemzetközi mezőnyben Brüsszelben a Erzsébet Királyné Zenei Versenyen.

A Pannon Filharmonikusok a Katolikus Karitász pécsi szervezetével együttműködésben, a ZSÖK Nkft. támogatásával szerepet vállal az ukrán háborús menekültek részére folyó adománygyűjtő kezdeményezésben. Gyűjtést szerveznek a március 5-én, szombaton az említett koncert napján a Kodály Központban.

Az adományokat már reggel 10.00 órától egészen a koncert kezdetéig, 18.00 óráig lehet leadni a Kodály Központ információs pultja melletti F08-as teremben. A további segítségnyújtás módjairól és részletes információkról a zenekar és a Karitász honlapján talál a közönség híreket.

A március 15-i ünnepi díszhangversenyen hagyományosan magyar szerzők, idén Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dubrovay László és Dohnányi Ernő műveivel hívja közös ünneplésre a közönséget a zenekar. Ránki Fülöp zongoraművész az est szólistája, Hamar Zsolt karmester vezényel. Az estét záró mű Pécsről indult el a világsiker útján, Dohnányi Ernő ugyanis itt mutatta be 1924-ben Ruralia Hungarica című zongoraciklusát, melyet a hazai és külföldi közönség egyaránt lelkesen fogadott, a mű egyik fontos lenyomata  Dohnányi hazaszeretetének.

A hangverseny előtt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Péterffy Attila mond ünnepi beszédet. A belépés díjmentes,  regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek mértékéig a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, vagy a Jegymester webáruházban online válthatók március 7-től.

A Pannon Filharmonikusok koncertjeire jegyvásárlás lehetséges a jegypénztárakban, a www.jegymester.hu oldalon, illetve a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon online.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top