+ Oktatás

Egyházi iskolák összehangolt polgári engedetlenségre készülnek

egyházi iskolák tanítónő

Az eddigi adatok szerint az összehangolt megmozduláshoz református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak.

Az egyházi fenntartású iskolákat gyakran érte az a vád az utóbbi időben, hogy a kormány melletti elkötelezettségük és a magasabb normatív támogatásuk miatt nem hajlandók megszólalni az oktatást érintő kérdésekben. Kevés szó esett arról a médiában, hogy a január 31-én tartott figyelmeztető sztrájkhoz is számos ilyen intézmény tanára csatlakozott. Mindezt annak dacára tették, hogy sok fenntartó a belső levelezésben kifejezetten megtiltotta ezt. Talán ezért is különösen fontos, hogy hamarosan, március 1-jén (kedden) reggel 8 és 14 óra között az egyházi iskolák közös polgári engedetlenségi mozgalmat terveznek – a hírt egy, neve elhallgatását kérő, egyházi iskolai dolgozó közölte.

Az eddigi adatok szerint az összehangolt megmozduláshoz református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak, amelyek között van fővárosi és vidéki is. A felhívásban a következő olvasható:

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása. A polgári engedetlenség fogalmával tisztában vagyunk, következményeit vállaljuk és mivel szakmai egységet szeretnénk mutatni, minél több egyházi iskola csatlakozását szorgalmazzuk.”

A mozgalomhoz az egyhazi.polgari.engedetlenseg@gmail.com címen lehet csatlakozni hétfőn délig. A kezdeményezéshez lehet aktív résztvevőként és támogatóként is csatlakozni.

A szervezők szerdán egy nyilatkozatban közlik a kezdeményezésben résztvevők számát és azok nevét, akik ennek nyilvánosságra kerülését vállalják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top