+ Zene

A diótörő – karácsonyi varázslat a pécsi Kodály Központban

a diótörő

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja.

Zene, tánc és mese egy estén a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös előadásában: A diótörő.

Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című remekműve a világ balett színpadjainak állandó és megunhatatlan darabja. Ez a mű a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A diótörő előadásain, generációk nőttek fel, és kerültek közelebb a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere minden korszak gyermekei számára érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy a gyermeki fantázia szabadon szárnyaló, színes és kalandos.

A produkció először látható a Kodály Központban, három nemzetközi hírű, emblematikus pécsi alkotóműhely: a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház egyedülálló közös produkciójában december 22-én 19.00 és 23-án 15.00 és 19.00 órakor. Az előadásokra szinte az összes jegy elfogyott.

Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező: Michac Gábor
Jelmeztervező: Rományi Nóra
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna, Vincze Brigitta
Koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész
Dramaturg-rendezőBöhm György Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas 
Vezényel: Vass András

Közreműködnek:
Pannon Filharmonikusok
Pécsi Balett
Czéh Dániel bábszínész

Az együttműködő partnerek több szálon kapcsolódnak egymáshoz. Két alkotó műhely a Pécsi Nemzeti Színházból indult, majd évtizedekkel később önálló társulatként a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyedben talált otthonra. A Kodály Központban működő, dolgozó zenekar, a Pannon Filharmonikusok szakmai életében szintén a Pécsi Nemzeti Színház egy meghatározó állomás volt valaha. A két nemzeti minősítésű művészi közösség, a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok dolgoztak már együtt, de ez lesz az első alkalom, hogy a bábművészettel kiegészülve hoznak létre közös produkciót a Kodály Központ impozáns terében, advent idején, a felnövekvő nemzedékeket megszólítva, a pécsi családok legnagyobb örömére. Az együttműködés pikantériája, hogy mindhárman jelentős jubileumot ültek idén, így A diótörő előadásai mintegy megkoronázzák születésnapi ünnepségsorozataikat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top