+ Irodalom

A tanár eldobhatja a diplomát

tanár

Ettől kezdve egy tanár mértéke, hogy mennyit ér saját maga, a diákok és a szülők számára. Persze eddig is ez volt a legfontosabb…

– Sportol valamit?
– Tíz évig vízilabdáztam.
– Remek. Ismeri a Windows és az Office működését?
– Mint a tenyeremet. Az unokám jól kikupált belőle.
– Beszél idegen nyelvet?
– Nagyszüleim svábok voltak, valamennyire megy a német.
– Hát a matekkal hogy áll?
– Be tudom osztani a nyugdíjamat, jó vagyok a valós és az irracionális számokban.
– Történelemből milyen volt?
– A történelem én magam vagyok, vannak jó kis történeteim az átkosból. A többiről meg hallottam eleget.
– A fizikával kicsit nehéz dolga lenne.
– Dehogy! Öveges professzoron nőttem fel.
– És mit szól a legnehezebb kihíváshoz, a gyógypedagógiához?
– Egy-két pofon, és a gyerek majd megtanul nem dadogni.
– De az a logopédia! Sebaj. Józsi bácsi, gratulálok, felvettük magát testnevelés-informatika-német-matek-történelem-fizika szakos óraadó tanárnak! Kérem, készüljön fel, jövő héten kezd!

Vicces is lehetne, de éppen a tegnapi nappal és a képen olvasható hirdetéssel nullázódott le a diplomám értéke. Érdekes ízlelgetni az ott szereplő szót: „egyetemi végzettség előny”. Előny, tehát nem szükséges. Ettől kezdve egy tanár mértéke, hogy mennyit ér saját maga, a diákok és a szülők számára. Persze eddig is ez volt a legfontosabb, de nem ártott egy minimum követelmény, egy belépő erre a pályára. Ez tegnap megszűnt.

Az ilyen hirdetést feladó intézménynek nem ér semmit a pedagógus. Tartok tőle, hogy az emberek többségének sem. Ilyen körülmények között színjáték a portfólióírás, az alamizsna értékű fizetésemelés, az ingyen munka.

Ilyen körülmények között már nevetséges a munkabeszüntetés nélküli sztrájk. Ilyen esetben csak az segítene, ha fogná magát az a néhány ezer tanár, akit már megaláztak annyira, hogy ez cselekvésre hívja, és keresztbe állna autójával a városok legfőbb csomópontjain, és bebizonyítaná, hogy nélküle nem megy az élet. Ha ő nincs a megfelelő helyen, akkor megáll az élet. Ha pedig éppen a hídon áll keresztbe, mert kénytelen nem a megfelelő helyen lenni, akkor is megáll az élet.

De ilyen nem lesz, mert szolgalelkűek vagyunk mi, tanárok. 56-ról tanítunk, de Kádárral cimborálunk. Józsi bácsik leszünk, Józsi bácsik vagyunk. Advent negyedik vasárnapján, 2021-ben nekünk leáldozott.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Tamagucsi szerint:

    Én is tudok olyan középiskoláról, ahol 8 általánossal tanított valaki, sőt osztályfőnök is volt.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top