+ Képzőművészet

Bertók Gábor lett a JPM igazgatója

Bertók Gábor

Az intézmény régész-főmuzeológusa, jelenlegi megbízott igazgatója, Bertók Gábor vezetheti 2022. január 1-jétől öt éven át.

Az intézmény régész-főmuzeológusa, jelenlegi megbízott igazgatója, Bertók Gábor vezetheti 2022. január 1-jétől öt éven át a pécsi központú, megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeumot (JPM) – döntött a fenntartó pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

A nyáron kiírt pályázat lezárásáról zárt ülésen hoztak döntést a képviselők – írta Lovász István jegyző.

A közgyűjtemény korábbi igazgatójának, Csornay Boldizsárnak a megbízatása idén januárban járt le, utódját azóta két vezetői pályázaton kereste az önkormányzat – eredménytelenül.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere májusban közleményben közölte, hogy – egy éven belül immár harmadik alkalommal – újra pályázatot írnak ki a JPM igazgatói posztjára. Ennek oka a városvezető kommünikéje szerint az volt, hogy egy tavaly szeptemberi kiírás eljárástechnikai problémák miatt eredménytelenül zárult, az idén februárban kiírt pályázat eredményét pedig megvétózta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A megvétózott második pályázat eredményeként a polgármester – a veszélyhelyzetben biztosított jogkörével élve – úgy döntött, hogy június 1-jétől öt éven át a JPM régész-főmuzeológusa, Bertók Gábor vezetheti az intézményt.

A múzeumokra vonatkozó jogszabály alapján azonban az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha ahhoz az emberi erőforrások minisztere egyetértését adja – mutatott rá korábbi tájékoztatásában a polgármester, hozzátéve, hogy a szaktárca államtitkára

„megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül”.

Ebben a helyzetben – írta akkor Péterffy Attila – jogilag nem tehetett mást Pécs önkormányzata, mint hogy újabb vezetői pályázatot írt ki. Jelezte májusban azt is, hogy az újbóli pályáztatás idejére Bertók Gábort bízták meg a JPM igazgatói feladatainak ellátásával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top