+ Zene

Kocsis Zoltán emlékére rendeznek koncertet

kocsis zoltán

A nyitó- és zárószám, miközben arra emlékeztet, hogy Kocsis Zoltán nagy Liszt- és Bartók-előadó volt, hangszerelői termésének gyöngyszeme.

„Fontosnak tartom, hogy Kocsis Zoltán emlékkoncert legyen, mintahogyan általában fontosnak tartom, hogy nagy muzsikusokról időről-időre megemlékezzünk.”

– Kovács János karmester

Legendás karmestere halálának évfordulójáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar olyan hangversennyel emlékezik meg november 6-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, melynek minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és Kocsis Zoltán tevékenységeire.

A nyitó- és zárószám, miközben arra emlékeztet, hogy Kocsis nagy Liszt- és Bartók-előadó volt, hangszerelői termésének gyöngyszeme. Rachmaninov és Debussy is a zongoraművész–dirigens szíve csücske volt; az orosz mester III. zongoraversenyét az a Borisz Berezovszkij tolmácsolja, aki többször együtt muzsikált magyar pályatársával.

„Személyesen ismertem őt, találkoztunk párszor, és az maradt meg bennem vele kapcsolatban, hogy olyan volt, mint a tűz. Kitörő energiát sugárzott magából, még séta közben is inkább szaladt. Nem kérdés, hogy a zenéhez való rendkívüli hozzáállása és hatalmas tudása, milyen nagy hatással volt rám is. Ezért is igen különleges számomra ez a koncert, hiszen részt vehetek egy olyan nagyszerű művész életművének felidézésében, mint amilyen Kocsis.”

– emlékezik vissza Borisz Berezovszkij világjáró orosz zongoravirtuóz, aki többek közt kivételes állóképességéről híres.

Borisz ebben a videóban mesél Kocsis Zoltánnal való ismeretségéről:

Liszt Ünnepi indulója frappáns kezdés, hiszen az energikus mű nyitánynak is beillik, és megemlékezésre – az 1849-es Goethe-centenáriumra – született. Rachmaninov Kocsis pályájának egyik tájékozódási pontja volt: emlékezetesen tolmácsolta a zeneszerző–pianista zongoraversenyeit. Ezek közül az 1909-ben komponált 3.-at gyakran emlegetik úgy, mint a zongorairodalom egyik legnagyobb hangszeres igényű darabját. A kifinomult színvilágú, pasztellárnyalatokban gazdag Három noktürn ismét egy meghatározó vonzalmat idéz: Debussy zenéjét, mely a harmadik, Szirének tételben megszólaló női kar jóvoltából arra is alkalmat ad, hogy a koncerten ne csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Nemzeti Énekkar is tiszteleghessen Kocsis Zoltán emléke előtt. A műsort záró Bartók-Scherzo a fiatalkori Négy zongoradarab utolsó tételéből változott át Kocsis hangszerelői műhelyében zenekari kompozícióvá.

A hangversenyt vezényli Kovács János a magyar karmesterek egyik legkiválóbbja: nagy tudású, feddhetetlen szakmaiságú muzsikus, akit Kocsis Zoltán is nagyra becsült.

Program:

2021. november 6., szombat, 19:30

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Liszt Ferenc – Kocsis Zoltán: Ünnepi induló Goethe tiszteletére
Szergej Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny, op. 30

Claude Debussy: Három noktürn
Bartók Béla – Kocsis Zoltán: Scherzo, BB 27/4

Közreműködik: Borisz Berezovszkij zongora

A Nemzeti Énekkar Nőikara (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top