+ Zene

Végleges bizonyíték érkezett a szegedi múzeumba Dankó Pista kottáiról

MTI/Rosta Tibor

Dankó Pista eredeti kottáit is láthatják az érdeklődők a Múzeumok Őszi Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szombaton – közölte Bárkányi Ildikó néprajzkutató szerdán a helyszínen.

A kéziratokat és a programokat bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, hogy a kották eddig egy dunaújvárosi magánszemély birtokában voltak, aki rokonaitól örökölte meg azokat. Hallott arról, hogy a Móra Múzeumban vannak Dankó Pista relikviák, például egy Dankó-hegedű is – ezért döntött úgy, hogy a szegedi közgyűjteménynek ajándékozza a lapokat.

A hat teleírt kottaoldalon az 1898-ban bemutatott Cigányszerelem című népszínmű betétdalai olvashatók, köztük Marcsa és Etel kettőse, valamint az Eltörött a hegedűm kezdetű nóta.

A kottákat olvasva még egyszer meg lehet cáfolni azokat a legendákat, melyek szerint a nótakirály nem tudott kottát írni. Csongor Győzőnek, a múzeum egykori igazgatójának kutatásai szerint Dankó Pista a szöveghez rögzítette az ének dallamát és ritmusát, miután eljátszotta, illetve elpengette azt hegedűjén. A teljes dalkíséretet, amit a zenekar játszott és ami kiadásban megjelent, minden bizonnyal már mások segítettetek neki elkészíteni – közölte a néprajzkutató.

Szeged, 2021. szeptember 29.
Dankó Pista által készített kották a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2021. szeptember 29-én. 
MTI/Rosta Tibor

A 120 évesnél is régebbi kották aránylag jó állapotban vannak, bár néhol töredeznek, meg vannak ragasztva, de jól olvashatók, restaurálásuk azonban több hónapos folyamat lesz.

Kéziratos Dankó-kották nincsenek műkereskedelmi forgalomban, ezért nehezen megbecsülhető az értékük.

Szombaton, a Múzeumok őszi éjszakáján különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal, detektívjátékkal várják az érdeklődőket a Móra Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban. A múzeum főépületében az állandó és időszaki kiállításokat – így az Erzsébet királynéról rendezett tárlatot -, valamint a látványtárakat mutatják be a látogatóknak, akik a kilátóból megcsodálhatják a szegedi belváros esti fényei.

A Fekete házban az évszakhoz illő új ruhákat kaptak a Rotschild Klára-kiállítás próbababái, Sinkó János festőművész Fragmentum LXXI című kiállításán pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. A Vármúzeumban rendezett tárlatvezetéseken a Szeged történetét bemutató interaktív kiállítás ismerhető meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top