+ Életmód

Vöröslámpás negyedben avatott acélhidat egy robot

Robot nyitotta meg csütörtökön a világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban.

A gyalogos híd, amelyet négy évig készítettek az MX3D holland cég vezetésével, egyfajta “élő laboratórium” lesz. A hídba telepített szenzorok hatalmas hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra a 12 méter hosszú szerkezet – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy a mérnökök, kutatók a híd “egészségét” valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a szerkezet és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

A szenzorokból nyert adatokat a híd “digitális ikertestvérébe” táplálják, ez a valós híd számítógépes változata. A valós híd működését összevetik “ikertestvéréével”, ami egyebek között segít választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.

“Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely  elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt”

– mondta Leroy Gardner professzor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top