+ Performansz

Mondj le önmagadról és add át magad valaki vagy valami másnak

KÉRÉSZ MŰVEK 67. Krisztának szeretettel – 2021. június 12-én 20.00 órától az Artus Stúdióban

Az „én” talán az a lényegi személyiség rész, amely által az ember individuumnak, egyszerinek, egyedinek képzeli el önmagát. Egész életében kutatja, ki is ő, vagyis ki is az „én”. Eddig csak az találta meg, aki lemondott róla.

Az emberi „én” egyik legnagyszerűbb tette az, amikor lemond ön(én)magáról, vagyis amikor feladja magát, jobban mondva, odaadja, átadja magát valaminek, valakinek, valakiknek, az embereknek, az életnek.

Ez az én átadása: az Önátadás. Jerger Krisztina tudta ezt.

KÉRÉSZ MŰVEK „kortárs varieté” – „performansz-kocsma” sorozat

Általában egy évig tart az a folyamat, ameddig egy előadás bemutatójához elérkezünk.

A Kérész Művek viszont egy olyan előadás, mely egyetlen egy nap alatt jön létre. A társulat művészei előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen performansz-eseményt. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem látható.

Szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény a művészek és a nézők számára egyaránt. Nincs színpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.

A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

Minden Kérész Művek egészestés, önálló és teljesértékű alkotás, mely ugyanakkor túlmutat önmagán azáltal, hogy tematikusan kapcsolódik a következő, hosszasabb előkészületet igénylő, nagyobb formátumú Artus előadáshoz. Ily módon a Kérész Művek egy-egy estjét létrehozó művészek kreativitása és a felvetett témára válaszul érkező friss és merész megoldásaik inspirálják, előkészítik és folyamatosan építik a következő Artus bemutatót.

Így született többek közt az Ulysses nappalija, az 1+1=1, a SUTRA, a Cseppkánon, a Raj és a Szél kapuja előadás.

Az Artus Kérész Művek performansz-kocsma sorozata 2010-ben indult útjára, napjainkig több mint 66 egész estés Kérész Művet mutatott be a Goda Gábor Társulat.

Gyakran hívnak meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívül képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.

Tisztelt ÉN!

Ezennel felkérjük: Mondjon le!


Gyertek és hozzátok a testeteket is!

Mi itt leszünk.

Alkotó performerek: Bakó Tamás, Bodóczky Antal, Egyed Bea, Kocsis Gábor, Furulyás Dóra, Gergye Krisztián, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta. Zenészek: Baráth Bálint, Goda Sára, Szigetvári Andrea, Razvaljajeva Anasztázia. Zenei vezető / zeneszerző: Baráth Bálint. Intermédia művész: Lukács Mihály. Képzőművész: Nádor Tibor, Rabóczky Judit. Fénytervező: Kocsis Gábor. Hangtechnikus: Szabó ‘Vasaló’ Áron. Produkciós asszisztens: Fazekas Anna. Produkciós vezető: Hodován Margit. Rendező: Goda Gábor

Kérész Művek 67. – Krisztának szeretettel –

Web: https://artus.hu/2021/05/18/keresz-muvek-2/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/343600823805010

Online jegyvásárlás: https://artus.jegy.hu/program/keresz-muvek-67-krisztanak-szeretettel-122766

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top