+ Film

Ők hárman kapták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat

MTI/Kiss Gábor

Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét színpadán adta át szombat este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat Felméri Cecília filmrendezőnek, László Noémi költőnek, és Zoltán Béla festőművésznek.

Az idei díjazottakat már januárban, a magyar kultúra napján megnevezték, akkor azonban a járványhelyzet nem tette lehetővé a díjátadást.

Ünnepi beszédében a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor felidézte: az elmúlt másfél év a maga teljes brutalitásával kérdőjelezte meg a lendületlen civilizációs és technológiai haladás mítoszát, ugyanakkor azt a hihetetlen emberi erőfeszítést és teljesítményt is megmutatta, ami a reményre is okot ad. Arra a reményre is, hogy talán jobbak lettünk – mondta.

Arra is kitért, hogy a járvány megviselte a kulturális intézményeket, és próbára tette az alkotó embert. Nagyon hiányzott a közösségi élmény.

Kelemen Hunor ugyanakkor „előre bejelentett kulturális gyilkossági kísérletnek” nevezte Ilie Bolojan Bihar megyei önkormányzati elnöknek azt a tervét, hogy a gazdaságosság jegyében összevonja a megye kulturális intézményeit: a nagyváradi magyar és román színházat, valamint a filharmóniát.

„Meg kell akadályoznunk ezt a merényletet. (.) Önálló és jól működő intézményekre szükségünk van. Azokról nem mondunk le, nem adjuk fel” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Kolozsvár, 2021. június 5.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke átadja az előadóművészet kategóriában odaítélt Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat Felméri Cecília rendeznek az átadóünnepségen a kolozsvári Bánffy-palota udvarán 2021. június 5-én. 
MTI/Kiss Gábor

A filmművészet kategóriában díjazott Felméri Cecília a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó, film, média szakán, majd a bukaresti Színház-és Filmművészeti Egyetemen tanult. Animációival és kisjátékfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet. Első nagyjátékfilmje, a magyar-román koprodukcióban elkészült Spirál 2020-ban a zsűri különdíját nyerte el a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. Jelenleg rendezést tanít a Sapientia tudományegyetemen.

Kolozsvár, 2021. június 5.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke átadja az irodalom kategóriában odaítélt Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat László Noémi József Attila-díjas költőnek, műfordítónak az átadóünnepségen a kolozsvári Bánffy-palota udvarán 2021. június 5-én. 
MTI/Kiss Gábor

Az irodalom kategóriában díjazott László Noémi József Attila-díjas költő, műfordító, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője, de volt a Helikon szerkesztője és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke is.

Kolozsvár, 2021. június 5.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (j) átadja a képzőművészet kategóriában odaítélt Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat Zoltán Béla képzőművésznek az átadóünnepségen a kolozsvári Bánffy-palota udvarán 2021. június 5-én. 
MTI/Kiss Gábor

A képzőművészet kategóriában díjazott Zoltán Béla a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen diplomázott, hiperrealisztikus festményeiről vált ismertté. Jelenleg Bukarestben él és alkot, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top