+ Zene

A karmester végigzokogta Kocsis Zoltán egyik utolsó koncertjének két kapujelenetét

kocsis zoltán

Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre emlékezik születésnapján, május 30-án a Budafoki Dohnányi Zenekar is egy Bartók-művel.

A zenekar közleményében felidézik, hogy hagyományteremtő szándékkal május 30-án, az öt éve elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

A Budafoki Dohnányi Zenekar is csatlakozott a kezdeményezéshez, egy dedikáltan az alkalomra összeállított online koncerttel a Megérthető zene sorozat részeként Bartók A csodálatos mandarin című szvitjével kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt.

Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója elmondtat, azért választotta ezt a zeneművet a Kocsis Zoltán születésnapján megvalósuló koncertre, mert ez volt az utolsó mű, amelyet Kocsis vezényletével hallhatott. Jelen volt azon a Müpa-hangversenyen 2016-ban, amelyen két Bartók-alkotás csendült fel, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin.

„Akkor már mindnyájan sejthettük, tudhattuk, hogy Kocsis Zoltán utolsó koncertjeinek egyikén veszünk részt, tisztában voltunk betegségével. Mindkét mű tolmácsolása rengeteg újdonságot tartogatott azok számára, akik ismerték Zoltánt és előadóművészetét, Bartókról vallott gondolkodását. A Kékszakállú elképesztő letisztultságát és bölcsességét, az előadásból sugárzó megrázó magányt éreztük meg a közönség soraiban. Dermesztő volt. Az utolsó két kapu-jelenetet végigzokogtam. Majd az ezzel szemben megszólaló Mandarin a maga brutalitásával, szinte ember feletti tempójával ijesztő, de egyben megrázó megjelenítésével életre szóló emléket vésett a lelkembe”

– emlékezik vissza Hollerung Gábor.

A választás másik oka az, hogy saját muzsikussá válásának is meghatározó személye Bartók. A karmesteri magyarázatokkal kiegészített Megérthető zene sorozatban is már hét Bartók-művet dolgoztak fel, igazi keresztmetszetét bemutatva a bartóki életműnek.

„Ezzel a mostani Mandarinnal a keresztmetszet teljessé válik”.

A koncert 30-án 11 órától a zenekar YouTube-csatornáján követhető.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top