+ Tudomány

Energiaforradalom: az űrben begyűjtött napenergia a Föld bármely pontjára eljut

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek amerikai kutatók, mely a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni.

A Pentagonnak dolgozó tudósok sikeresen tesztelték a pizzásdoboz méretű panelt. Ez egy jövőbeli rendszer prototípusa, mely áramot biztosíthat a Föld bármely pontján – olvasható CNN amerikai hírtelevízió honalpján.

A PRAM (fotovoltaikus rádiófrekvencia-antenna modul –  Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) panelt 2020 májusában a Pentagon X-37B drónjával küldték fel az űrbe. A drón 90 percenként kerüli meg a Földet.

A panelt úgy tervezték, hogy a lehető legjobban használja fel az űrbéli fényt, amely nem jut át a Föld légkörén. Ebben a fényben még megvan a kék hullámok energiája, ezért jóval erőteljesebb, mint a Földet elérő napfény. A kék fény a légkörbe lépve ugyanis szétszóródik, ezért tűnik az ég kéknek.

“Emiatt több tonnányival nagyobb mennyiségű napfény van az űrben”

– mondta Paul Jaffe, a projekt egyik fejlesztője.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a 30-szor 30 centiméteres panel nagyjából 10 wattnyi energiát képes előállítani és átadni. Ez az energia egy tablet üzemeltetéséhez elegendő.

A projekt távlati elképzelése szerint tucatnyi panelt kapcsolnak egymáshoz. Siker esetén a projekt forradalmasíthatja az energiaelőállítást és a világ távoli pontjaiba való eljuttatását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top