+ Irodalom

Bíróságra viszik a Meseország Mindenkié könyvre tett kormányhivatali döntést

A Labrisz egyesület szerint alkotmánysértő a Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatos kormányhivatali döntés, ezért bírósághoz fordul – tudatta a civil szervezet szerdán.

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkié című kiadványt, és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, tüntesse fel a könyvön, hogy a mesék eltérnek a hagyományostól.

Az alaptörvény azonban tiltja a hátrányos megkülönböztetést, ezért az egyesület bírósághoz fordul.

A fogyasztóvédelem alaptörvény-ellenes határozatát nem hagyják szó nélkül.

„Azt várjuk, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése.”

Felidézik: Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat valósul meg, a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat, miután nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. E tájékoztatás hiányában pedig sérültek a fogyasztók jogai és érdekei a hatóság szerint.

Az egyesület emlékeztetett arra is, hogy a hatósági eljárást egy anonim bejelentés indította el, a fogyasztóvédelem azonban nem definiálta, mik is azok a „hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnének a Meseország Mindenkié szereplőinek viselkedésmintái.

Ennek kapcsán a Labrisz arra hív fel mindenkit, hogy az eredeti bejelentő példáját követve jelentsenek be hasonlóan „megtévesztő” meséket.

A Labrisz szerint a Meseország Mindenkié kötet meséihez hasonlóan bejelentést lehetne tenni a hatóságnál többek között Vuk, Csipkerózsika, Maugli, Frakk, a TV Maci, Manócska és Mazsola vagy a Hupikék Törpikék miatt is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top