+ Film

A cannes-i minifesztiválon bizonyították, hogy a filmművészet élni fog

francia nyugdíjreform

Lezárult Cannes-ban az a három napos minifesztivál, amelyet a pandémia miatt májusban elmaradt filmfesztivál helyett rendeztek meg a Cote d’Azurön.

„Az, hogy ezt a fesztivált most, a filmipar számára ilyen nehéz pillanatban tartottuk meg, bizonyítja, hogy a filmművészet élni fog”

– hangsúlyozta Thierry Frémaux fesztiváligazgató.

A minifesztivál Bruno Podalydes Les 2 Alfred című filmjének vetítésével zárult a cannes-i fesztiválpalotában közvetlenül azelőtt, hogy a koronavírus-járvány miatt csütörtök éjféltől ismét életbe léptek a szigorú karanténszabályok Franciaországban.

Májusban a járvány terjedése miatt le kellett fújnia a nemzetközi filmfesztivált. A beválogatott filmek listáját azonban közzétették, azóta számos nemzetközi filmes rendezvényen szerepeltek is ezek a filmek a „2020-as cannes-i hivatalos válogatás” címmel.

Mint Frémaux hozzáfűzte, azt akarták, hogy ennek a nemzetközi körútnak Cannes-ban legyen vége, így a minifesztiválon a válogatás négy alkotását mutatták be végül: a francia Emmanuel Courcol Un triomphe, a japán Kavasze Naomi True Mothers, a grúz Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) és a szintén francia Bruno Podalydes Les 2 Alfred című filmjét. A játékfilmek mellett rövidfilmes programot és diákfilmeket is láthatott a közönség.

A rendezvényt szigorú pandémiás szabályok betartásával szervezték, kötelező volt a maszkviselés, a távolságtartás és kézfertőtlenítés.

Jean-Michel Arnaud, a cannes-i fesztiválpalota elnöke elmondta, hogy a pandémia katasztrofális hatással volt Cannes-ra, amely az idegenforgalomból és vásárokból él. Mintegy 800 millió euróra rúg már az idei veszteség.

Frémaux szerint a szokásos cannes-i filmfesztivál elmaradása a nemzetközi filmiparra is rányomta a bélyegét, mivel rendszerint Cannes adja meg az alaphangot a későbbi nagy filmes eseményekhez, köztük az Oscar-kampányhoz.

A fesztiváligazgató ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott a jövőről és azt mondta, hogy jövőre már ismét „rendes”, teljes fesztivált rendeznek. A 2021-es filmmustrát hivatalosan májusra tervezik, de Frémaux hozzátette, hogy rugalmasak lesznek, ha kell, változtatnak a dátumon és júliusban vagy augusztusban tartják, mert nem akarnak több maszkos fesztivált.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top