+ Tudomány

Freund Tamás agykutató is tagja az EU független tudományos testületének

agykutató

Az Európai Bizottság kijelölte annak a független tudományos testületnek a tagjait, amely az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) következő elnökének megválasztását készíti elő. A nemzetközi élvonalba tartozó hét tudós egyike Freund Tamás agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A teljes lista:

Prof. Helga NOWOTNY (elnök), az ERC korábbi elnöke

Prof. Pearl DYKSTRA, Erasmus University Rotterdam

Prof. FREUND Tamás, Magyar Tudományos Akadémia

Prof. Jiří FRIML, Institute of Science and Technology, Ausztria

Prof. Serge HAROCHE, Collège de France

Prof. Viola VOGEL, ETH Zürich

Prof. Fabio ZWIRNER, az ERC Scientific Council tagja.

A hétfős testület feladata az elnöki posztra beérkező pályázatok elbírálása lesz, amelynek a végén egy várhatóan csak néhány nevet tartalmazó listát terjesztenek az ERC tudományos tanácsa (ERC Scientific Council) elé. A tanács ebből választja ki az Európai Bizottság számára javasolt jelöltjét (esetleg jelöltjeit).

Az eredeti hír itt olvasható az Európai Bizottság oldalán.

Az ERC működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.

Magyarország a régió egyes országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC-pályázatokon elnyert támogatás jelentős összeg: egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top