+ Életmód

Speciális feltételekkel, de újra nyit a Tadzs Mahal

Eddigi lehosszabb, hat hónapos zárvatartása után újra nyitva az indiai Tadzs Mahal – számolt be róla a BBC hírportálja.

Akkor zárták be, amikor márciusban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, hogy megállítsák az új koronavírus terjedését az országban. Előzőleg 1978-ban kellett ezt tenni, amikor Agra városát árvíz öntötte el, előtte 1971-ben, az indiai-pakisztáni háború idején.

Mielőtt hétfő reggel 8 órakor kinyitották volna a kaput, az épületben és a kertben is mindent fertőtlenítettek. Minden dolgozón maszkot és arcpajzsot látott az eseményen részt vevő helyi újságíró, Joges Kumar Szingh. A bejáratnál lázat mérnek, a látogatóktól azt kérik, online vegyenek jegyet, a műemlék területén pedig tartsanak biztonságos távolságot egymástól.

A mauzóleumot körülvevő kertekben hosszú időt töltenek el a turisták sétálva, fotózva, de maga az épület zárt, szinte alig szellőzik, ami fertőzésveszélyt jelent. Általában nagy a zsúfoltság, ahogy hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy belépjenek a legendás épületbe.

A hétfő reggeli nyitáskor azonban alig volt belépő a biztonsági kapuknál, ami szokatlan látvány India leghíresebb műemléke történetében.

A Tadzs Mahalt a 17. század közepén építette Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója harmadik és legkedvesebb felesége, a gyerekszülésben meghalt Mumtáz-i Mahal (a palota ékessége) mauzóleumául. 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Indiában csaknem 5,5 millió embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ez a második legtöbb eset a világon az Egyesült Államok után. Az országban 87 882-en haltak bele a vírus okozta betegségbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top