+ Színház

A húsvéti Parasztbecsület a Szegedi Nemzetiből ideiglenesen a youtube-ra költözött

Ebben a nehéz időszakban is szeretnénk a közönség figyelmét a színház felé fordítani – mondja Barnák László főigazgató. – Olyan sikeres produkcióinkat ajánljuk, amelyek már nincsenek repertoáron.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Szegedi Nemzeti Színház is arra kényszerült, hogy bezárja kapuit. Különösen fájdalmas volt, hogy a tiltást épp a következő premier előtt rendelték el. Ezért aztán Darvas-Pintér: Parasztoperájának kész előadását két nappal a bemutató előtt kellett lefújni. (A színház minden előadásáról archiválási céllal négykamerás fölvételt készít Szeged Televízió, most ezekből láthat néhányat a publikum.)

A produkció zártkörű főpróbáján csak a társulat tagjai lehettek jelen a nézőtéren és ők tapsolhattak.
Annak érdekében, hogy a szünet alatt a szegedi közönség ne maradjon élmények nélkül, a színház néhány sikeres előadását a youtube-on teszi elérhetővé. Elsőként a tavalyi évad két első premierjét. A Szentivánéji álom előadását az új prózai tagozatvezető, Horgas Ádám rendezte, az előadás március közepétől volt látható a videomegosztó csatornán.

Shakespeare-t egy magyar klasszikus követi, Örkény István. Április 1-től 14-ig– a Tóték is elérhető a színház YouTube csatornáján (első felvonás, második felvonás). Az elmúlt évad egyik legtöbb előadást megért produkcióját Bezerédi Zoltán rendezte, a főbb szerepekben Szilágyi Annamáriát, Sziládi Hajnát, Borovics Tamást, Őrnagyként pedig Gömöri Krisztiánt láthatjuk.

„Ebben a nehéz időszakban is szeretnénk a közönség figyelmét a színház felé fordítani – mondja Barnák László főigazgató. – Olyan sikeres produkcióinkat ajánljuk, amelyek már nincsenek repertoáron. A tavaly hivatalba lépett új vezetésnek ez volt az első két bemutatója, az egyik a Nagyszínházban, a másik kicsiben. Azon kívül mind kettő iskolai tananyag, ezért a diákoknak is segítünk vele. Sok pozitív visszajelzést kaptunk a közösségi oldalakon. Más színházak is élnek hasonló lehetőséggel, de általában két napra teszik föl az előadásaikat, és van olyan megoldás is, hogy csak este 7-től lehet megnézni a videót. Ezzel párszázas megtekintést tudnak elérni. A mi produkcióink két hétig bármikor elérhetőek, és több ezren nézik meg őket.”

A direktortól megtudtuk még, hogy a tavaszi iskolaszünet idejére új vállalkozásba kezdenek. A színház művészei fogják fölolvasni a Kököjszi és Bobojsza című mesét, minden fejezetet más és más. Ezekből is érdekes videók készülnek a színház csatornájára.

A szegedi háromtagozatú színház minden évben több operabemutatót is tart, és rendszeresen játszik a Szegedi Kortárs Balett is. Az operatársulat tavaly a hagyományoknak megfelelően egy este mutatta be a verizmus két egyfelvonásos remekét. Mascagni Parasztbecsületét és Leoncavallo Bajazzókját leggyakrabban így játsszák a világ színpadain. A Parasztbecsület Wagner Parsifalja mellett a másik olyan opera, amely Húsvétkor játszódik, ezért most ez lesz a következő feltöltés.

A történet helyszíne egy kis szicíliai falu főtere. Itt található természetesen a templom és a kocsma, amelyet Lucia mama, is fia, Turiddu üzemeltet. A fiú a szép Lolába volt szerelmes, de elvitték katonának, és párja nem várta meg, felségül ment a fuvaros Alfióhoz. Turiddu egy másik lánnyal, Santuzzával vigasztalódott, házasságot is ígért neki, de nem tud szabadulni Lola varázsától, titokban visszajár az asszonyhoz. Az események épp Húsvét napján, a szentmise előtt, alatt és után gyorsulnak föl. Santuzza beárulja a Turiddut a megcsalt férjnek. Alfio nyilvánosan vérig sérti a fiút. Ezt a paraszti becsület törvényei szerint csak késpárbajban lehet tisztázni, amiben Turiddu halálos sebet kap.

Az operajátszásnak nagy hagyománya van Szegeden, Mascagni darabja sokszor került már színre. Többször játszották a Dóm téren is, ahol a Fogadalmi templom természetes háttérként funkcionál. 1935 nyarán maga a zeneszerző, Pietro Mascagni vezényelte az előadásokat. Halasi Imre állította színre a tavalyi bemutatót, aki inkább pózai rendezőként közismert, de a zenés műfaj sem idegen tőle.

Magyarország egyik legnagyobb karmestere, Pál Tamás évek óta ismét Szegeden dolgozik, ezt az előadást is ő vezényli fiatalos szenvedéllyel. A darab csak egyetlen felvonás, alig több mint egy óra, mégis hatalmas apparátust igényel. Nagy kórust, statisztériát, gyermekkart. Egyik legnépszerűbb részlete éppen a Húsvéti kórus. A szerepek se túl hosszúak, de rendkívül igényesek. Turiddut László Boldizsár énekli, akiből Szegeden vált igazi operaénekes, s ma az ország legtöbbet foglalkoztatott tenoristája. Santuzza viszont a Máthé Beáta első opera főszerepe. A fiatal énekesnő az SZTE Zeneművészeti Karán szerzett diplomát, több kisebb és közepes operaszerepet énekelt már a színházban, igazi drámai szoprán, amely nagyon ritka hangfaj. Mellettük Vajda Julia, Laczák Boglárka és Altorjay Tamás hallható még a fölvételen. A szegedi Parasztbecsület Húsvétkor a youtube-on méltó szórakozásnak ígérkezik.

A húsvéti Parasztbecsület a Szegedi Nemzetiből ideiglenesen a youtube-ra költözött
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top