+ Építészet

Elkezdték Európa leghosszabb kerékpáros hídjának építését

Elkezdődött Hollandia leghosszabb kerékpáros hídjának építése. Az Európában is a leghosszabbnak számító, 800 méter hosszú Blaiwe Lopert csak biciklisek és gyalogosok használhatják majd.

A híd, amely egy falu és a közelében lévő város között húzódik, átível egy tavon, valamint egy természetvédelmi területen és közút is áthalad alatta.

A Blaiwe Loper (azaz “Kék szőnyeg híd”) eredetileg 800 méter hosszú, de tervezik, hogy később egy kilométeresre bővítik. A híd első szakaszával karácsonyra készülnek el.

A 6,5 millió eurós beruházással épülő híd legmeredekebb emelkedési szöge 2,5 százalékos lesz. A híd a Groningen tartománybeli Winschotent köti majd össze Blauwestaddal, egy feltöltött területen épült új faluval.

A tervek szerint csak kerékpárosok és gyalogosok használhatják, de LED-es világítása a közeli természetvédelmi területen élő denevérek számára is hasznos lesz. A világítást úgy tervezték, hogy segítsen a denevéreknek eltalálni a Oldambtmeer-tóhoz. A hidat egyébként “denevérbarát” zöld színűre festik.

A hidat a közép-afrikai Gabonból szállított fából építik meg különleges technológiával, és a tervek szerint legalább 80 évig használható lesz.

A kivitelező elmondta, hogy később a falu főutcájáig akarják meghosszabbítani a hidat, így éri majd el egykilométeres hosszát.

Jelenleg a svédországi Sölvesborgban álló 756 méteres híd Európa leghosszabb kerékpáros hídja.

Mindkét híd eltörpül ugyanakkor a kínai Hsziamen kerékpáros felüljáróhoz képest, amely 7,6 kilométer hosszú. Egy dán cég, a Dissing + Weitling építette, amely Koppenhágában a 230 méter hosszú Bicycle Snake (Kerékpár kígyó) hidat is tervezte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top