+ Zene

Deborah Dugan: korrupt üzleti körök irányítják a Grammy-díjak kiadását

A Grammy-jelölések körüli „súlyos” szabálytalanságokról beszélt csütörtök reggel egy amerikai televíziós műsorában Deborah Dugan, az amerikai lemezakadémia felfüggesztett elnöke, aki először szólalt meg azóta, hogy a múlt héten „adminisztratív szabadságra” küldték, miután az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem végezte megfelelően vezetői feladatait.

Az ABC csatorna Good Morning America című műsorában Dugan arról beszélt, hogy szabálytalanságok és összeférhetetlenség árnyékolják be a Grammy-jelölések előzetes válogatásait – írja a BBC hírportálja.

A felfüggesztett elnök mindezekről részletesen beszámolt abban a 44 oldalas keresetben, amelyet kedden nyújtott be a munkaügyi bírósághoz. A dokumentumban „férfiklubként” írja le az akadémiát, ahol a szavazásokat „titkos bizottságok” manipulálják, amelyeknek tagjai üzleti vagy személyes kapcsolatban állnak az előadókkal.

Külön kiemelt egy 2019-es esetet, amikor egy meg nem nevezett előadó és képviselői a tagjai voltak annak a jelölőbizottságnak, amely az év dalára esélyes előadókról döntött. A végeredmény az lett, hogy a művész, aki eredetileg majdhogynem sereghajtó volt a jelölésre esélyesek rangsorában, felkerült a szűkített listára. Dugan nem árulta el, hogy kiről van szó, de hangsúlyozta, hogy a művészek a jelenleginél „jobb” rendszert érdemelnek.

„Döntően fehér férfiak ülnek azokban a termekben, ahol a döntések születnek és összeférhetetlenség áll fenn”

– mondta Dugan egy másik interjúban, amelyet a CBS csatorna This Morning című műsorában adott.

„Ha te képviselsz egy művészt, akkor anyagilag jól jársz, ha Grammy-díjra jelölik”

– magyarázta Dugan. Ugyanakkor elmondta, hogy a történtektől függetlenül meg fogja nézni a vasárnapi díjátadó gálát.

„Nagyon keményen dolgoztam ezen a show-n és szeretem a művészeket, akik színpadra lépnek”.

Az interjúkat követően az akadémia védelmébe vette szavazási eljárását. Emellett közölte, hogy két független vizsgálatot indított Dugan állításainak, valamint a felfüggesztett elnök elleni vádak kivizsgálására.

Dugant, a lemezakadémia első női elnökét a múlt héten távolították el posztjáról, mert az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait. Dugan visszautasította a vádakat, amelyek szerint durván bánt egy-egy alkalmazottjával szemben.

A munkaügyi bírósághoz beterjesztett keresete szerint Dugant három héttel azután küldték „adminisztratív szabadságra”, hogy a szervezet és a „történelmileg férfiak uralta vezetés” ellen felmerült vádakról tájékoztatta a lemezakadémia munkaügyi igazgatóját. A keresetben továbbá Dugan azt állítja, hogy ő maga is szexuális zaklatás áldozata volt.

A 62. Grammy-díjátadó gálát vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, a Jonas Brothers és Demi Lovato is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top