+ Irodalom

Vivian kicsapongó bolyongásai a sosem alvó New Yorkban

Elizabeth Gilbert filmszerűen megírt regényében könnyű elveszni, akárcsak éretlen kamaszként New York pezsgő városában. 

fotó: Rick Madonik/Toronto Star

Elizabeth Gilbert: New York lányai [City of Girls] – Partvonal Kiadó, 2019 – fordította Mohai Szilvia – 350 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 9786155783852

Színház, szerelem, New York – e három téma köré összpontosul Elizabeth Gilbert legújabb, novemberben megjelent könyve. Az amerikai írónő az Ízek, imák, szerelmek című emlékiratával vált igazán ismertté, melyből filmet is forgattak Julia Roberts, James Franco és Javier Bardem főszereplésével. A szerelem és útkeresés a szerző legújabb, New York lányai című regényében is markánsan jelen van. A Partvonal Kiadónál megjelent kötet műfaja memoár, melyben a 89 éves Vivian hosszú levélfolyamon át idézi fel fiatalságát és felnőtté válását.

Viviant 19 éves korában kirúgják a főiskoláról, és mivel sehol nem találja helyét, szülei a New York-i nagynénje gondjaira bízzák, aki egy rozoga színházat üzemeltet Manhattanben. A szép, de naiv lány hirtelen egy bohém, szabados világába csöppen. Estéit gondtalan, öntörvényű, hedonista revügörlökkel, táncosokkal és színészekkel tölti. Vivian a szexuális kalandok és az éjszakai élet rabjává válik, és még ő sem tudja, hogy merre tart a sorsa.

A regényt történetét két jól elkülöníthető részre lehet bontani. A sztori első fele a főszereplő féktelen, kicsapongó fiatalkorába kalauzolja el az olvasót a 40-es évek New York-jának kopottas, nyüzsgő atmoszféráján keresztül. Betekintést nyerünk egy túlélésért küzdő színház mindennapjaiba is, melyben varrónőként Viviannek is fontos feladat jut. A fiatal lány könnyelmű kalandozásait olvasva már érezzük, hogy a féktelen száguldás hamarosan véget ér, és valóban. A gondtalan szórakozás időszaka után elérkezünk a fordulóponthoz, a kötet második felében lelassul a tempó, a főszereplőt visszarántja a valóság a földre, átértékeli életét és elindul a felelősségvállalás útján. Az elbeszélő folyamatosan elemzi korábbi önmagát, önvizsgálatot tart, mintha a halál közelségét érezve mérlegre tenné egész életét és próbálná levonni a tanulságokat.

„Az ember életében először csak egyszer költözik New Yorkba, Angela, és ez igenis nagy esemény. Talán született New York-iként mindebben számodra nincs semmi romantikus. Talán természetesnek veszed, hogy itt élhetsz. Vagy a magad hihetetlenül bensőséges módján talán még jobban is szereted a várost, mint én. Kétségtelenül szerencsés vagy, hogy itt nőhettél fel. Azonban sosem költözhettél ide – és ezért sajnállak téged. Az egyik legcsodásabb élmény maradt ki az életedből. 1940 New Yorkja! New York sosem lesz még egyszer ugyanolyan. Nem szeretném leszólni az 1940 előtti vagy utáni New Yorkot sem; a maga módján mindegyik figyelemre méltó lehetett. Ám ez olyan nagyváros, amely folyamatosan újjászületik minden egyes fiatal szemében, aki életében először érkezik ide. Így az a város, az a hely – amely abban a pillanatban csak nekem született újjá – sosem fog újra létezni. Örökké őrzi az emlékezetem, akárcsak az idő egy papírnehezékbe zárt orchideát. Az a város mindörökké az én tökéletes New Yorkom marad. Neked is meglehet a saját tökéletes New Yorkod, és másoknak is meglehet a maguké – de az a New York az öröklétig az enyém marad”

A New York lányai univerzális coming-of-age történet, melyben a tapasztalatlan, hiú fiatal előtt kinyílik a világ, elköveti nyilvánvaló hibát, majd igyekszik helyrehozni azokat, vagy legalább megpróbál együtt élni velük.

Elizabeth Gilbert szemléletesen mesél, színes, életszagú karaktereket álmodott meg, mintha csak valós személyekről mintázta volna szereplőit. A szerző erős hangulatokkal és érzelmekkel dolgozik, azt pedig le sem tagadhatja, hogy mit érez a sosem alvó város iránt.

Elizabeth Gilbert filmszerűen megírt regényében könnyű elveszni, akárcsak éretlen kamaszként New York pezsgő városában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top