+ Ajánló

Ha Pécsen jársz, ne hagyd ki ezeket a programokat!

Bevallom, nekem Pécs az a város, ahova évente legalább egyszer el kell utaznom. – Magócsi Anikó élményajánlója.

Kodály központ, pécs

Ahogy egyre többen próbálnak tudatosan figyelni a fogyasztási szokásaikra, úgy nő azok száma, akik tárgyak helyett inkább élményt ajándékoznak ünnepekkor. Ha mediterrán életérzésre vágyunk az országhatáron belül, egy hangversennyel egybekötött pécsi utazás szerintünk tökéletes lehet.

Bevallom, nekem Pécs az a város, ahova évente legalább egyszer el kell utaznom. Az ott élő barátaim mellett a hangulat az, ami folyamatosan visszahív, és szerencsére mindig akad egy-két kulturális program is, ami kihagyhatatlan a látogatáskor.

Nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes sétálni egy nagyot. Kicsit olyan érzésünk lehet, mintha egy történelemkönyvben haladnánk, hiszen a városban több mint 250 műemlék található, így számos történelmi korszak nyoma keresztezi az utunkat.

Rövid látogatáskor is érdemes felkeresni az egykori Sopianae emlékét őrző Ókeresztény Mauzóleumot, ami mára a Világörökség része. A Széchenyi-téren télen az elmaradhatatlan karácsonyi vásár mellett a török kori dzsámiba is érdemes benézni, ami ma már katolikus templomként funkcionál. Nem messze a belvárostól találjuk Jakováli Hasszán pasa dzsámiját, amit a helyi muszlimok még ma is imahelyként használnak.

Múzeumok közül a Csontváry Múzeum még a néhány órás látogatásokba is beilleszthető, kihagyhatatlan élmény. Gasztrovonalon a sétálóutcákban vagy egy-egy rejtettebb helyen mind a finom ételek kedvelői, mind a csoki- és kávéimádók megtalálják a számításukat. És miközben ücsörgünk, érdemes belegondolni, hogy 1367-ben Pécsett alapították az első magyar egyetemet, de az első magyar közkönyvtár is itt volt, innen indultak a magyar Bauhaus-mozgalom képviselői, de Pécsnek köszönhetjük a Zsolnay-kerámiákat, a pécsi kesztyűt, a zenei életben pedig az Angster orgona- és harmóniumgyár volt meghatározó tényező.

Ha erőt gyűjtöttünk, sétáljunk el a Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyházhoz, majd a belvárost körülölelő várfalsétányról és a gótikus stílusú Barbakánról is érdemes megnézni a környező kilátást.

Ha netalán Valentin-napi programot szerveznénk, akkor a lakatfalat is mindenképp látogassuk meg. Ezután pedig jöhet a város modernebb része, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. Utóbbi a fibonacci számsor által kijelölt arányokat szem előtt tartva madártávlatból csigaformát mutat, melynek védett közepén bújik meg a közel ezerfős hangversenyterem. És ha már Magyarország egyik legjobb akusztikájú koncerttermében vagyunk, mindenképp hallgassuk meg a Pannon Filharmonikusok egyik hangversenyét.

Ha az új év nyitányaként járunk Pécsen, még az utolsó jegyeket meg lehet venni a január 2-i Újévi Díszhangversenyre, ami a város egyik legfontosabb társadalmi eseménye. A 2020-at köszöntő hangverseny vendége a világhírű gitárvirtuóz, Petrit Çeku lesz, a szünetben pedig pezsgős koccintásra várják a közönséget.

Január 18-án a zenekart Gilbert Varga vezényli, szólistaként pedig Christian Lindberg svéd harsonaművész-zeneszerző csatlakozik a zenekarhoz, akinek filmzenei nyelvezetű harsonaversenyét, a Golden Eagle-t is meghallgathatjuk ezen az esetén.

Ha gyerekekkel utaznánk, a január 25-i hétvége lehet jó választás, hiszen a Csigaház sorozatban, Csigabá és Csiganyó irányításával a légies mélyrezekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek. A Valentin-napi hétvégén nemcsak a lakatfal felkeresése miatt érdemes Pécsre látogatni.

Február 14-én és 15-én a Pannon Filharmonikusok ugyanis ABBA slágerek feldolgozásával várják a közönséget. A „Mamma Mia” koncertnek már 2019-ben hatalmas sikere volt, 2020-ban – Vass András szimfonikus hangszerelésében – kilenc új ABBA slágert dúdolhat együtt a közönség a zenekarral és az énekesekkel: Náray Erikával, Malek Andreával, Magyar Bálinttal, Juhász Leventével és Polyák Lillával.

És február 14-én az is kiderül, ki lesz az a fiatalember, aki a zenekar művészei exkluzív szerenádja kíséretében a Valentin-napi koncerten kéri meg kedvese kezét.

Szerencsére az is meglepheti a Pannon Filharmonikus koncertjével a szeretteit, aki egy pécsi utat most nem tud megszervezni. Január 31-én a Müpában a Négy az egyben koncerten érdekes együtthatásoknak lehetünk fül- és szemtanúi. A Brahms művet átdolgozó Schönberggel együtt négy szerző művét hallhatjuk egy koncerten, négy szólóhangszer szólal meg egy versenyműben, és egy zongoranégyesből keletkezett zenekari darab is hallható.

Pécs minden módon jó ajándékválasztás lehet.

Ha Pécsen jársz, ne hagyd ki ezeket a programokat!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top