+ Életmód

Tüntetnek a francia nők – idén 116 női életet oltottak ki a férfi párok

Több mint harminc francia városban tízezrek követeltek szombaton kormányzati intézkedéseket a nők elleni erőszak megfékezésére.

A nők elleni szexuális bántalmazások és a családon belüli erőszak példátlan tiltakozási hullámot váltottak ki az elmúlt hetekben Franciaországban, ahol idén eddig 116 nőt ölt meg korábbi vagy jelenlegi párja.

A legjelentősebb tiltakozó menet délután indult a párizsi Opéra elől, át a belvároson.

A mintegy hetven feminista és jogvédő szervezet felhívására utcára vonulók között többen a meggyilkolt szerettük portréját magasba emelve tiltakoztak. A fővároson kívül mintegy harminc vidéki városban is felvonulásokat rendeztek, tiltakozásul a nőket érő erőszak ellen.

„Várhatóan ez ma történelmi menet lesz”

– mondta Párizsban a tiltakozás előtt az egyik főszervező, Caroline De Haas feminista jogvédő, aki szerint „elég radikális módon” megkezdődött a francia társalomban a tudatra ébredés a nőkkel szembeni erőszak jelenségét illetően.

A felvonulás célja nyomást gyakorolni a francia kormányra, amely szeptember elején indított konzultációt a családon belüli erőszak megfékezésére teendő intézkedésekről. A kerekasztal hétfőn zárul, s Edouard Philippe kormányfő várhatóan konkrét intézkedéseket jelent be. A szervezők szerint legalább egymilliárd euró kormányzati támogatást igényelne a nők elleni erőszak elleni küzdelem a jelenlegi 361,5 millió helyett, amellyel Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenlőségért felelős államtitkár kabinetje rendelkezik.

„Már nem bírjuk számolni az olyan eseteket, amikor a nők megölése megelőzhető lett volna” – írták a szervezők a Facebookon. „A felvonulás célja, hogy a kormány végre meghozza a kellő intézkedéseket”.

Az év eleje óta eddig legalább 116 nőt ölt meg a volt vagy a jelenlegi párja az AFP francia hírügynökség összesítése szerint, amely minden esetről részletesen tudósít. A belügyminisztérium adatai szerint tavaly 121 nő vesztette életét a volt vagy jelenlegi párja okozta erőszak következtében. Évente mintegy 213 ezer nagykorú nő szenved el fizikai vagy szexuális bántalmazást Franciaországban a volt vagy jelenlegi párjától, ami a hivatalos adatok szerint a 18 és 75 év közötti nők egy százalékát jelenti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top