+ Irodalom

Peter Handke Nobel-díja Slobodan Milosevic elismerése

france24.com

Peter Handke osztrák író irodalmi Nobel-díjának visszavonását követelte háborús veteránokat és túlélőket tömörítő számos szervezet képviselője kedden a szarajevói svéd nagykövetség épülete előtt – közölte a boszniai sajtó.

A tiltakozást Viktória svéd királyi hercegnő és férje, Dániel herceg szarajevói látogatásának idejére időzítették a szervezők.

Az N1 regionális hírtelevízió internetes oldala szerint a tiltakozók olyan feliratokat lengettek, amelyek szerint “Peter Handke Nobel-díja Slobodan Milosevic elismerése”. A néhány tucatnyi demonstráló emellett az osztrák írót a háborús bűnökért elítélt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnökhöz és Ratko Mladic egykori boszniai szerb katonai parancsnokhoz hasonlította.

Az író azzal keltett felháborodást, hogy annak idején kijelentette: nem tartja népirtásnak a srebrenciai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

Peter Handke 1999-ben ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok ellen folytatott erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén, akit tragikus sorsú embernek nevezett.

Peter Handke a szerb közszolgálati televíziónak adott egyik interjújában úgy fogalmazott: “azok, akik lebombáztak és meggyilkoltak több ezer embert, nem tartoznak Európához és a Föld nevű bolygóhoz”.

A népirtás áldozatait és szemtanúit tömörítő szervezet bejelentése szerint december 10-ig, a Nobel-díj átadásáig minden kedden összegyűlnek majd a nagykövetség épülete előtt, hogy hangot adjanak egyet nem értésüknek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top