+ Életmód

Egy 40 éves férfi légdeszkával átrepülte a La Manche-csatornát

Franky Zapata

Sikerült másodszori próbálkozásra Franky Zapata francia feltalálónak átrepülnie a La Manche-csatornán saját készítésű hoverboardjával – jelentették hírügynökségek.

A 40 éves férfi vasárnap reggel szállt fel a francia Sangatte-ból öt kis sugárhajtású hajtóművel felszerelt „légdeszkáján” állva, az út felénél kerozinnal utánatöltötte az üzemanyagtartályát, és nagyjából húsz perccel az indulás után – 36 kilométeres utat megtéve – biztonságosan landolt a La Manche-csatorna túloldalán, a Dover melletti Saint Margeret’s Bay partján. Zapata szerint a légdeszka óránkénti 160-170 kilométeres sebességgel száguldott a csatorna felett.

„Az utolsó öt-hat kilométert valóban élveztem… Hogy ez történelmi esemény-e vagy sem, nem én döntöm el, majd az idő megmondja. Három éve építettünk egy gépet… és most átkeltünk a csatornán. Ez őrület!”

– mondta megérkezése után Zapata, örömkönnyekkel küszködve.

A hírügynökségek által „repülő embernek” becézett Zapata július 25-én is tett egy kísérletet, de amikor a tankoláshoz le akart szállni az őt váró hajó fedélzetére, a tengerbe esett. Gyorsan kihalászták, nem sérült meg, de „nagyon bosszús volt” – mondta csapatának egy tagja.

A Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot.

A Flyboard Air a feltaláló szerint 150 méteres magasságig tud emelkedni és óránként 140 kilométert tesz meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top