+ Tudomány

Elkészült négy európai nagyváros június végi hőhullám-térképe

Az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) a földfelszíni hőmérsékletet a Nemzetközi Űrállomásról észlelő ECOSTRESS missziója feltérképezte a június végi európai hőhullám hőmérsékleteit különböző napszakokban, és elkészítette négy európai nagyváros – Róma, Párizs, Madrid és Milánó – hőtérképét az adott időszakban.

A NASA bolygókutató központja, a pasadenai Jet Propulsion Laboratórium által kiadott közlemény szerint a négy város esetében június 27-én és 28-án mérte a földfelszíni hőmérsékletet az ECOSTRESS (Ecosystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station).

A NASA honlapján közzétett hőtérképeken a melegebb térségek vörös, a hűvösebbek kék színűek. A felvételek jól jelzik, hogy minden város központjában jóval melegebb van, mint az azokat övező térségekben a városi hőszigethatás miatt.

Az adott időszakban a földfelszíni hőmérséklet 25-30 Celsius-fok volt kora reggel, ami azt jelzi, hogy az előző napi hőt tárolta a nagy hőtárolásra képes földfelszín, mint az aszfalt, a beton vagy a vizes helyek, amelyek képtelenek voltak kibocsátani magukból hőt a következő napig.

Az általuk tárolt hő a következő nap még magasabb napközbeni hőmérsékletet eredményezett, egyes helyeken akár 40 Celsius-fokot.

Az ECOSTRESS missziót tavaly küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra azzal acéllal, hogy tanulmányozza a Földön lévő növényzet egészségi állapotát, vízháztartását, de a rendszer képes a hőhullámok megfigyelésére is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top