+ Életmód

Mikrofon a húslevesben

Dévényi Tibor – pontosabban: Tibi bácsi – valószínűleg tucatnyi kötetet meg tudna tölteni történeteivel. A MIKROFON A HÚSLEVESBEN tele van meglepetésekkel.

Lukács Gabriella: Mikrofon a húslevesben / Dévényi Tibi bácsi (Retró sztorik #1.) – Latte/Metropolis Media Group, 2019 – 204 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-9866-39-3

Egy bizonyos életkor fölött gyakorlatilag mindenki tisztában van azzal, hogy kicsoda Dévényi Tibor – manapság leginkább a rádióhallgatók ismerhetik, de régebben hangsúlyos volt jelenléte a televízióban is. A Három kívánság című műsor sokak retinájába örökre beégett…

Mégis, bárkit zavarba lehetne hozni azzal a kérdéssel, hogy tulajdonképpen ki ez az ember. A MIKROFON A HÚSLEVESBEN nem csak eloszlatja a homályt, de sok kimondottan kellemes meglepetéssel szolgál. Hiszen nem csak Dévényi Tiborról szól, hanem azokról is, akikkel az évtizedek során összeakadt.

‘947. február 11-én született Dévényi Tibor. Kezdetben parodistának készült, sikerrel szerepelt a Ki Mit Tud?-on, két évet járt a színművészetire, ahonnan önként távozott. A ’60-as években könnyűzenei riporter, a ’70-es években az egyik első magyar Disc Jockey, és könnyűzenei koncertek „műsorvezetőjeként” lett ismert. Majd’ húsz éven át készítette a Magyar Televízióban a Három kívánság című műsort. Az utóbbi években retró bulik sztárjaként csillog, és Retro Rádióban teljesít zenei kívánságokat szombatonként.

Nagyjából ennyi az, amit ilyen-olyan forrásokból össze lehet szedni, de az így felvillantott színes életpályához képest is többletet jelent a MIKROFON A HÚSLEVESBEN. A mindig viccelődő – emiatt némelyek számára talán kicsit ciki – Tibi bácsi ezegyszer komolyan vette magát. Nem mintha szakított volna a humorral és fonákságokra való érzékenységgel átitatott világlátással, de olyan történeteket ásott elő a saját múltjából, amelyek tényleg fontosak. És itt nem arra gondolok, hogy – felvétel van róla – együtt focizott Maradonával, hanem inkább azokra a színészanekdotákra, amelyeket máshonnan nem ismerhetünk. Feltűnik Latabár Kálmán, Gobbi Hilda, Bessenyei Ferenc,Kellér Dezső, Alfonzó… Szécsi Pál, Koncz Zsuzsa, Zorán…

És hallatlanul érdekes a családtörténet is!

Tibi bácsi meglehetősen pontos képet rajzol arról a Budapestről, aminek ma már híre-hamva sincsen, s amiben fontos szerepe volt még a lovaknak és a hagyományos vendéglőknek ugyanúgy, mint Mária néninek, aki – bár nem volt családtag – mégis fontos, életre szóló hatást gyakorolt a nyiladozó értelmű kisfiúra. Tibi bácsi mesél például egy parádsasvári jutalomüdülésről, ahol Rákosi elvtárs-pajtásnak kellett mesélnie:

„Nyolcéves se voltam, nem értettem, mi az, hogy most kell [mesélni], mit akar itt ez a kopasz bácsi, de megoldottam, elmeséltem egy hosszú mesét. A végén gratulált nekem, megdicsért hős vezérünk. Miközben körülöttünk mindenki izgatottan nyüzsögte őt körbe, ő megsimogatta a fejemet:
– Hallottam, milyen szépen mesélsz. Te kis mesemondó fiú, nőj nagyra, hogy hasznos tagja legyél a társadalomnak.
[…] Érdekes volt ez a találkozás Rákosi Mátyással, aki közvetve a nagyapám halálát okozta. A második világháborút megúszták a nagyszüleim, megmaradtak a kocsik, a lovak, a vagyon. Aztán jöttek Rákosiék, jött ez a kis kopasz, és mindent elvett tőlük…”

Jó, hogy a kötetet összeállító Lukács Gabriella – amennyire csak lehet – megőrizte az élő beszéd ívét és sajtosságait, hiszen így olyan ez a kötet, mint egy lendületes sztorizás. Aki ismeri Dévényi Tibor hangját, az könnyen a sorok mögé képzelheti a figurát. Ráadásul Tibi bácsi történetei receptek és vendéglők köré rendeződnek, ettől pedig csak erősödik az „asztal melletti beszélgetés” érzése. Közben persze sajtótörténeti legendák is kibontakoznak, eddig nem ismert adalékok, melyek magyarázzák egy letűnt világ működését. Például a Képes 7 című újság kapcsán:

„…A Képes 7 ötletét Kádár felesége, Mariska néni találta ki. A régi, legendás Tolnai Világlapot kívánta feléleszteni, legalábbis ahhoz hasonló képes újságot szeretett volna látni, amiben minden van, a politikától kezdve a recepteken át a divatig…”

Jó kis könyv ez – jobb, mint amire számítottam, ilyenformán méltó kezdete a Retró Sztorik címen induló könyvsorozatnak. Úgy tűnik, érdemes lesz odafigyelni a továbbiakra is!

Mikrofon a húslevesben
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top