+ Film

Akciófilm vagy művtöri óra?

A Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film műkincsrablói jöttek, láttak, és elrabolták a szívünket – meg persze a festményeket. A film köré most komplex oktatási program szerveződik, megszólítva a középiskolásokat is. Ingyenes vetítések lesznek az Urániában, és online tudástár nyílik Okosmozi néven. Élményközpontú oktatás: action!

A tavalyi év nagy magyar filmszenzációja volt a Ruben Brandt, a gyűjtő. Az új, egész estés animációs film az Oscar-jelölésig is eljutott, bekerült a 2019-es év legjobb 25 animációs filmje közé. Pár nappal ezelőtt nagydíjat kapott a Magyar Filmhéten, korábban pedig számos nemzetközi fesztiválon szerepelt és onnan is komoly díjakat hozott el.

Mi lehet a népszerűség oka? Valószínűleg az, hogy a Ruben Brandt a valaha volt legművészibb akcióthriller. A rendezője, Milorad Kristić képzőművész páratlan lehetőséget kapott arra, hogy egész estés látványvilággá duzzassza a saját avantgarde látásmódját és a művészet iránti rajongását. A film fordulatos, látványos, „jamesbondos” lett, de közben szellemes és izgalmasan szürreális is. És rengeteg képzőművészeti, filmes, zenei, színházi, sőt cirkuszművészeti utalás bukkan fel benne. Mindaz, amit művészettörténet órán tanult az ember, most életre kel. Például ott áll a főszereplő Botticelli híres képe, a Vénusz születése előtt. És az izgatóan szép istennő haja egyszer csak örvényleni kezd, kinyúl a képből, és berántja magához Rubent.

Ugyanígy rántja be a film is a nézőt a magas művészetek világába. Nem azt érezzük, hogy itt valami „sznoboskodás” történik, hanem élvezzük és újra felfedezzük a kultúránk ismert alkotásait, klasszikus festményektől az autódizájnig. Annyi ilyen referencia van elrejtve a filmben, hogy képkockánként lehet rá vadászni. Ennek a kódfejtésnek az izgalmára alapoz az oktatási program, amely a Mozinet, az Uránia Filmszínház és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának a támogatásával a Ruben Brandt köré épült, Okosmozi néven.

Az Uránia Filmszínház 2019 áprilisa és júniusa között 20 alkalommal tűzi műsorra a filmet. Az ingyenesen látogatható előadások reggel 9-kor kezdődnek. Diákok külön-külön nem jelentkezhetnek rá (a vetítések amúgy is iskolaidőben vannak), hanem az élményközpontú oktatás mellett elkötelezett iskolák tudnak csoportokat küldeni. Bővebb tájékoztatást az ingyenes vetítésekről az Uránia Filmszínháztól lehet kérni: iskola@urania-nf.hu.

Az online tudástár, az Okosmozi pedig itt érhető el: okosmozi.hu. Jelenleg egy művészeti kvízt lehet kitölteni rajta, nyereményekért. De nemsokára egy interaktív játék is elérhető lesz rajta, ami érdekes magyarázatokkal segít megérteni a film majdnem összes művészeti utalását.

Az Okosmozi középiskolások számára készült beharangozó filmje a videoblogok stílusában mondja el, hogy miért menő ez az egész:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top