+ Színház

Ütős esték a Fertőrákosi Barlangszínházban

nik west

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház – 2019-es programok

Június 2-án indul a szezon a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. A részletes programot április 26-án sajtótájékoztató keretében mutatták be Budapesten. Világsztárokkal és magyar kedvencekkel találkozhat a közönség: Incognito, Nik West, Tommy Campbell, Dennis Chambers, Amadinda, Budapest Bár, Csík Zenekar, ExperiDance, Mikó, Zorán, Badár és Aranyosi. Minden, mi szem szájnak ingere, a klasszikus zenétől, az operától a musicalen, népzenén és a táncszínházon át a slágerekig és a jazzig ível a gazdag programkínálat. Fiatal és idősebb, helyi lakos vagy itt kiránduló, bárki megtalálja a hozzá leginkább passzoló kikapcsolódási lehetőséget.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. pénteken sajtótájékoztató keretében ismertette a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2019. évi programját. A vendégeket Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, a programokat Pataki András, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója és főrendezője, Oberfrank Péter, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője, Horváth Kornél, a SopronDrum művészeti vezetője, Kollmann Gábor, a Budapest Jazz Orchestra igazgatója és Rácz Zoltán az Amadinda együttes vezetője ismertették.

Jazz és Funk – SopronDrum

  1. június 10-16.

Másodszorra rendezik meg június 10. és 17. között a SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivált. A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője a fesztivál legnagyobb erényének és értékének, Európában is egyedülállónak azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, művészeti tanulmányaikat végző hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, valamint a nagyközönségnek is. Mesterkurzusokat tart: Dennis Chambers (június 14. és 15.), Michael Schack (június 15.), Gordon Stout (június 15. 16. 17.) és Tommy Campbell (június 15.).

A fesztivál klasszikus zenei sztárja, Gordon Stout három napos aktív kurzusának szokásos eleme a játék, a párbeszéd, így a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a tudásuk bemutatásán túl együtt játszhassanak a mesterrel.

A Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea, Tóth Vera, valamint Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsora nyitja június 10-én este a fesztivált, akik előadásukkal a jazz nagyasszonnya, Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek.

Pénteken, június 14-én, igazi bulihangulattal és táncra perdítő zenével várja az érdeklődőket a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito együttes. Az Incognito-sztori 1979-ben kezdődött Angliában – amikor a mauritiusi származású, és az együttest máig vezető Jean-Paul „Bluey” Maunick „Tubbs” Williams-szel együtt megalapították a formációt – s a mai napig, pontosan 40 éve tart. Első önálló albumuk 1981-ben jelent meg Jazz Funk címmel, amit később 15 lemez követett. Legnagyobb sikereik a Still a Friend of Mine, a Don’t You Worry ’Bout a Thing, valamint Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozása. Felléptek a világ számos pontján, a 2000-es évek közepén a Montreux-i Jazz Fesztiválon is.

2019-es turnéjuk során Amerikában, majd az öreg kontinensen több állomáson lépnek színpadra, egy londoni, a Royal Albert Hallban, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Tower of Powerrel való szereplés után és egy zürichi koncert előtt érkeznek Fertőrákosra. Olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Al Jarreau, Stevie Wonder, George Benson, Chaka Khan és Marcus Miller. A zenekarban korábban olyan népszerű előadók szerepeltek, mint Linda Muriel, Jocelyn Brown, Carleen Anderson, Pamela (PY) Anderson, Kelli Sae és Joy Malcolm a zenekar jelenlegi tagjai, Jean-Paul M”Bluey” Maunick, Matt Cooper (billentyűs), Francis Hylton (basszusgitár), Francesco Mendolia (dob) Joao Caetano (ütőshangszerek), Sid Gauld (trombita), Jamie Anderson, Jim Hunt (szaxofon/fuvola), Trevor Mires, Alistair White (harsona) Francisco Sales (gitár) valamint Tony Momrelle, Imaani, Mo Brandis, Natalie Williams, Vanessa Haynes, Maysa Leak és Katie Leone vokálénekesek. Stílusuk, hangszeres tudásuk, dalszövegeik tartalmassága és mélysége a műfaj csillagai közé emelte őket.

A hangulat szombatra, június 15-re csak fokozódik, amikor a ma már fogalomnak számító ütőegyüttes, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda (Rácz Zoltán, Holló Aurél, Bojtos Károly, Váczi Zoltán) lép színpadra. A Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas együttes mára kivívta a nemzetközi kortárszenei és ütőhangszeres élet legnagyobb tekintélyét. A kezdeti modern és kortárszenei repertoárt, saját zeneszerzői invenciókkal és átiratokkal, valamint az egyetemes világkultúra ütőhangszeres zenéivel egészítették ki. Az elmúlt évtizedekben olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Eötvös Péter, Paul Hillier, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Keller András, Vásáry Tamás. Kifejezetten nekik írt darabot John Cage, Ligeti György, Steve Reich, Kocsis Zoltán, Vidovszky László, Márta István és Dés László. Sokat játszottak Presser Gáborral is, aki szintén szerzett számukra egy művet. Koncertjeik állandó teltházzal mennek, az ütőshangszerek által kiváltott rezgések, a lüktetés és a szédítő ritmus garantáltan felpezsdíti és elvarázsolja a közönséget!

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is, ugyanezen az estén még alkalom nyílik csatlakozni a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb előadójának 21.00 órakor kezdődő DJ show-jához, a produkcióban DJ Andrew J is közreműködik.

A legfiatalabbak is képviseltetik magukat a fesztivál alatt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban: június 16-án délután 15.00 órakor a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium Ütőtanszaka valamint a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny győztesei, Nyilas Gyöngyvér, Kiss Dávid, Kovács Boldizsár és Mohácsi Benjamin ad koncertet. 17.00 órától pedig a Magyar legendák című bemutató koncert csendül fel, amelyen a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya, Solti János és Németh Gábor lépnek fel, majd 18.00 órától őket követi a Budapest Ragtime Band.

A SopronDrum talán legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este. Westet napjaink legjobb női basszusgitárosai közé sorolják, de emellett énekel és zenét is szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Játszott Prince zenekarával, Dave Stewarttal az Eurythmics-ből, gyakran nevezik a funk Lady Gagajának és a „női Lenny Kravitz”-nek is. Mindemellett bámulatos szólókarriert is elindított, telt házas turné koncertekkel Japántól Ausztrálián keresztül Európáig. Énekel, zenét szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Megálmodója a Queen of String Versenynek, ahol fiatal női zenészeket fedeznek fel – egyik korábbi győztese a magyar Muck Éva – inspirálnak, támogatnak és tanítanak.

Vasárnap este zenekara két dobos géniusszal egészül ki, Dennis Chambers-szel valamint Tommy Campbellel, akik a jazz élet kiemelkedő ütősei és hosszú pályafutásuk óta most lépnek együtt színpadra Fertőrákoson, tehát a közönség egy szenzációs premiernek lesz szem- és fültanúja, mely egyben műfajtörténeti pillanatnak számít.

Dennis Chambers egyike a világ legnagyobb dobosainak, akiket minden műfajból ismert muzsikusok keresnek. Autodidakta módon tanult meg dobolni, késsel, villával utánozta a ritmusokat, majd kapott egy dobfelszerelést. Már hat évesen professzionálisan játszott. Hatással volt rá Billy Cobham, de igazán útmutató Tony Williams volt számára, akit nyolc éves korában egy Baltimore-klubban látott játszani Miles Davissel. Ezután már a műfaj legnagyobbjaival zenélhetett együtt, John McLaughlintól, George Duke-tól, Stanley Clarke-ken át Santanáig. Teljesítményét azzal is jutalmazták, hogy 2001-ben bekerülhetett a Modern Drummer Hall of Fame-be.

A szakma és a világ egyik kiemelkedően fontos dobosának tartják Tommy Campbellt, aki eleinte kosárlabdázónak készült, de egy sérülés miatt úgy döntött, hogy a dobolás hosszabb távú és biztonságosabb karriert jelent számára. Diplomája megszerzése után Dizzy Gillespie zenekarának tagja lett, ahol 1982-ig dolgozott; majd csatlakozott John McLaughlin csapatához. Miután 1988-ban New Yorkba költözött, saját formációjában együtt dolgozott Charnett Moffett, Aydin Esen és Eubanks mellett. Daniel Kikoski és Alex Blake triójában is muzsikált. Közreműködőként az 1990-es években dolgozott Stanley Jordannal, a Manhattan transzferrel, David Murray-vel, Ray Anderson-nal és a Mingus Big Band-del. Progresszív, kreatív, kísérletező stílusú dobos, szereti a fúziós muzsikát és a szabad zenélést.

Táncszínház

A táncműfaj kedvelőinek két programot kínál a kőfejtő. Visszatérő vendég az ExperiDance társulata, akik június 9-én kétszer is fellépnek a Lúdas Matyi történetét feldolgozó Revans című produkciójukkal.

Nemzetközi különlegességként lép fel Fertőrákoson a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett, a társulat Bizet Carmen című produkcióját mutatja be június 22-én. A szereposztás a következő: Natalija Carjova (Carmen), Alekszej Csumakov (Don José), Polina Filippova (Micaëla), Dmitrij Grigorjev (Escamillo).

Klasszikus és opera

Dohnányi Ernő előtt tisztelegve – elsőként ő ruházta fel kulturális funkcióval a kőfejtőt – indítja útjának Ötórai Hangoló címmel a vasárnap délutáni klasszikus kamarazenei koncertsorozatát és egyben nyitja meg a Barlangszínházban a szezont a június 2-i koncertjével a Soproni Szimfonikusok kamarazenekara. A világhírű zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus művei mellett Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert darabjai csendülnek fel majd ezeken az alkalmakon.

A klasszikus zene az operával folytatódik július első hétvégéjén. Pénteken, július 5-én a Kassai állami Opera előadásában mutatják be Puccini Bohémélet című operáját, Mimi szerepében Lucie Kašpárková illetve Janette Zsigová, Rodolfo szerepében pedig Jaroslav Dvorský illetve Jozef Gráf, a karmester Maroš Potokár illetve Jan Novobilský.

Szombaton, július 6-án a Co-Opera szervezésében, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében, Mozart Figaro házassága című vígoperáját hallhatja a nagyközönség, ez utóbbit német felirattal ellátva. Almaviva gróf szerepében Kovács István, Rosina grófné szerepében Schnöller Szabina, Don Bartolo szerepében Bátki Fazekas Zoltán, Susanna szerepében Rácz Rita, Figaro szerepében Cseh Antal, Don Basilio szerepében Balczó Péter, Cherubino szerepében Kálnay Zsófia Marcellina szerepében, Lázin Beatrix, Antonio szerepében Schwimmer János, Barbarina szerepében Szabó Alexa míg Don Curzio szerepében Takács Zoltán lesznek hallhatók.

A fennállásának 35. évfordulóját jövőre ünneplő 100 Tagú Cigányzenekar minden bizonnyal feledhetetlen élményt nyújt majd a kőfejtő színpadán. A világon egyedülálló zenei formáció előadásában a komolyzenei művek mellett tradicionális cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik az augusztus 9-i és 10-i koncerteken.

Népzene – Musical – Könnyűzene – Humor

A magyar népzene több mint harminc éve meghatározó interpretálója, a Kossuth és Prima Primissima-díjas Csík Zenekar június 23-án érkezik. A zenekart 1988-ban alapította Csík János Kecskeméten. Fertőrákoson minden bizonnyal felcsendül a 30. szülinapra, Grecsó Krisztián szövegére közösen íródott Boldogság című jubileumi dal is, a közönség igazi örömzenére számíthat a koncert alatt.

A Soproni Petőfi Színház idei saját produkciója ezen a játszóhelyen Dés László – Nemes István Valahol Európában című musicalje lesz, Mikó István, Vastag Tamás, Kisfaludy Zsófia, Savanyu Gergely és soproni fiatalok főszereplésével. A rendező Halasi Imre. Az előadást összesen öt alkalommal láthatják a nézők a nyáron, először július 26-án. További előadások: július 27., augusztus 16., 17. és 18.

A humor nagyágyúi Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel a Barlangszínházban. Azt mesélik el két részben, hogy milyen, amikor egy szentesi és egy borsodi együtt látogat el Vietnámba.

A nagy közönségkedvenc, a bármely generációnak különleges élményt nyújtó, rendkívül sokoldalú Budapest Bár előadásában, filmslágerek, kuplék, táncdalok és más híres dalok csendülnek fel, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében augusztus 3-án este. Csodálatos érzelemdús utazás időben, emlékekben és nagyszerű zenei élmény vár a hallgatóságra.

A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen.

A szezont szeptember 14-én két előadással Zorán Ti kértétek című koncertje zárja.

Ütős esték a Fertőrákosi Barlangszínházban
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top