+ Színház

Budapesttel nyit az európai fesztiválszezon – április 5-én kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivál mi vagyunk. Hazai gazdag kulturális örökségünkből egyik visszatérő és fő tematikánk Liszt Ferenc művészete és korunkra gyakorolt hatása – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

BTF 2019 – #ittahelyem

Ismét zavarba ejtően sok programmal és rendkívül széles választékkal indul a jövőre negyven éves Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely idén április 5-én kezdődik és 22-éig tart, számtalan helyszínen. A fő tematikák: Liszt, az orosz kultúra és a 100 éves Bauhaus. Igazságtalan lenne bárkit, bármit kiemelni a rengeteg világsztár és fellépő közül, a teljesség igénye nélkül adunk ízelítőt a programokból, amelyekről az új Nemzeti Táncszínházban tartott sajtótájékoztatón értesültünk.

„A Budapesti Tavaszi Fesztivál mi vagyunk. Hazai gazdag kulturális örökségünkből egyik visszatérő és fő tematikánk Liszt Ferenc művészete és korunkra gyakorolt hatása”

– emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke, hangsúlyozva, hogy a fesztivál komoly turisztikai vonzerővel bír, egyre több külföldi néző igazítja utazásait az eseménysorozat kezdetéhez, hiszen igazi különlegességeket, rengeteg bemutatót tartogat a program.

Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon. Ennek jegyében több Liszt-koncert lesz idén is, kiemeljük a Philharmonia Chor Stuttgart műsorát a Fővárosi Plébániatemplomban és az április 16-ai koncertet Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában, amelyen Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendülnek fel.

„Idén 100 éves a Bauhaus. A Ludwig Múzeumban látható a Bauhaus 100 kiállítás, és különböző városi túrák is kapcsolódnak hozzá”

– mondja Káel a Bauhaus tematika kapcsán.

„Az orosz kultúra világhírű képviselőjét sikerült idecsábítani, aki nem más, mint Valerij Gergijev, a világ öt legnépszerűbb karmesterének egyike, és igazi kuriózum, hogy a Mariinszkij együttesei: a zenekar, az opera és balett-társulat egy időben láthatóak majd Budapesten – húsvéti ajándékként.”

Valerij Gergijevnél többet szinte senki sem tett azért, hogy a 19. és 20. század orosz szerzőinek lenyűgöző alkotásai az európai koncertrepertoár részévé váljanak. Szentpétervár zenei életének felvirágoztatása is az ő nevéhez fűződik. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij utolsó, eredeti formájában egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén, koncertszerű előadásban. Az Erkel Színházban pedig, a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház balettegyüttesének káprázatos táncosai Prokofjev balettmeséjével, a Hamupipőkével állnak színpadra, szintén a legendás maestro vezényletében.

Az orosz tematika jegyében a fesztivál nyitóelőadása egyébként Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operája, a Hovanscsina lesz április 5-én, a Müpában: Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János tíz éves kutatómunkáján alapuló rekonstrukciójában szólaltatják meg a művet, Kovács János vezényletével.

A fesztivál különleges helyszíneinek egyike a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja, ahol Baráti Kristóf és a debreceni Kodály Filharmonikusok koncertje lesz, április 12-én.

„A barokk zene különleges színfoltja az idei fesztiválnak is”

– emeli ki Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja. „A Festetics Palotában és a Nemzeti Múzeumban kapott helyet a tavaly nagy sikerrel debütált Zsabó Fesztivál.”

A fesztiválon ünnepli első születésnapját a POKET, a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, amely nagyon népszerű a fiatalok körében, és további irodalmi programok is várják az érdeklődőket: igazi különlegesség lesz az Hommage à Kányádi Sándor című est, április 11-én, a Költészet napján a Müpa Fesztivál Színházban, olyan neves közreműködőkkel, mint Pelsőczy Réka, Lengyel Ferenc, Sztarenki Pál vagy épp Szalóki Ági.

Dobozy Borbála csembalóművész, a Zsabó Fesztivál egyik fellépője Prágában végezte tanulmányait és a cseh barokk mesterek kiváló szakértője.

„A cseh zenei világ szívügyem. Elég korán szembesültem ezzel a hihetetlenül gazdag zenei anyaggal. Tucatnyi csodálatos zeneszerzőjük volt”

– mondja. Három mestertől fog játszani a Festetics Palotában: Štěpán, Zelenka és G. A. Benda.

„Nagyon jelentős életművet hoztak létre. Bendát Mozart a legkedvesebb zeneszerzőjének tartotta. Az életművük halálukkal együtt viszont feledésbe merült, most kezdik újra felfedezni őket, különösen a csehek. Minden cseh mesterre jellemző egyfajta velük született, genetikus zenei és melódiavilág, ezen a koncerten ebből szeretnék adni némi ízelítőt.”

Goda Gábor rendező, koreográfus, az Artus vezetője, A Szél kapuja bemutató kapcsán nyilatkozott; régóta foglalkozik a több mint ezeréves Tai Chi Chuan-nal, azaz lassú Kung Fu-val, ami olyan természetből vett mozgásokon, gesztusokon alapul, amelyek nem csak az emberhez, hanem az egész univerzumhoz köthetőek.

Goda Gábor. Fotó: Posztos János

„Az egyik pontot a testen úgy hívják, hogy Feng Fu, azaz a szél kapuja: ez a szellemmel, tudattal van kapcsolatban. Ez valahol ott van, amit mi öreglyuknak nevezünk a fejen. Azt tanítják, hogy ha az ember egészségesen tartja a testét, nyakát és jól mozog, ez a kapu megnyílik és átszellőzik a fej az univerzális szellemmel, kipucolja az elporosodott gondolatokat, újak kerülhetnek bele, intuitív, kreatív lesz”

– mondja.

„A szél jelenlétét sosem láthatjuk, ahogy a szellemiségét sem, mindig csak a hatásait érezzük– a kreativitásban is, de a természetben is, gondoljunk csak arra, ahogy megmozdulnak a falevelek. Megfoghatatlan dologról van szó. Ez a fajta analógia érdekelt, hogy a szél hogyan jelentkezik a természetben, milyen formákban, az emberi sóhajtól kezdve egy viharig – egy személyes emberi gesztustól az univerzális megnyilvánulásig, az egészen picitől a nagyig.”

Zentai Márk énekes, dalszerző a MŌRK zenekar The Death and Resurrection of Mōrk lemezbemutató koncertje kapcsán mesélt.

„Soul, funk, jazz elemeket vegyítünk, inspiráltan, hol-hol viccesen, zenei humorral, amit ritkán alkalmaznak zenekarok.”

Egyik kedvenc soulénekese, Judit Hill is a Budapesti Tavaszi Fesztivál előadója lesz.

A jazzkínálatból érdemes megemlítenünk még Bebel Gilberto koncertjét a Budapest Jazz Clubban, a komoly zenét az elektronikus poppal vegyítő Soap&Skint az A38 Hajóról, a kortárs táncprogramok közül pedig Emanuel Gat SUNNY című előadását a Trafóban, amely egy vibráló koreográfiai felfedezőút és live zenei performansz egyben. A kiállítások közül kihagyhatatlannak ígérkezik A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet a Szépművészeti Múzeumban. De lesznek filmvetítések is az Urániában, sok David Lynch filmmel, és oly sok minden más, hogy mindenkinek azt ajánljuk: böngéssze végig a BTF honlapját, és írja tele a naptárát a hozzá legközelebb álló programokkal.

Budapesttel nyit az európai fesztiválszezon – április 5-én kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top