+ Képzőművészet

Budapesten állatszoborból több van, mint női történelmi alakból

A Nemzetközi Nőnap alkalmából érdemes kicsit más nézőpontból megnézni a magyar főváros szobrait. Az eredmény meghökkentő.

Bronzplafon – az üvegplafon mintájára ez a kifejezés arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon kevés nőnek állítanak köztéri szobrot. Márpedig egy társadalom azokat önti bronzba (vagy faragja ki kőből), akikre felnéz és akiket példaként akar állítani az utókor számára. Épp ezért több nyugati országban és nagyvárosban kampány indult azért, hogy a történelem fontos nőalakjai is kapjanak végre szobrot. Budapesten ugyanez a helyzet, kevés női szobor áll a fővárosban. Még kevesebb az, akinek „neve is van”, azaz történelmi alak. A legtöbb nőszobor ugyanis dekorációs elem: táncoslányok, napfürdőzők, zenészek.  

A Budapest Galéria honlapját forrásként használva, az Átlátszó által összegyűjtött adatbázis szerint 1173 olyan köztéri alkotás áll a fővárosban, amelyet a fővárosi önkormányzat kezel. Ebből 150 ábrázol nőket, 45 pedig férfi-nő párokat vagy embercsoportokat, amelyekben nők is akadnak.

A 150 női szobor vagy dombormű közül összesen 35 az, aki történelmi személyiség, azaz egyszerűbben szólva: neve is van. A szentek és királynők mellett olyan magyar nőknek jutott szobor vagy emléktábla, mint Déryné Széppataki Róza, Tormay Cécile, Kéthly Anna, Solt Ottília, Veres Pálné, Szeleczky Zita vagy Kaffka Margit.

Ám a női szobrok többsége mégis allegória (a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár stb.) megjelenítése, nagyon gyakran aktként. De ugyanilyen gyakoriak a teljesen random meztelen nők is: ülő, táncoló, napozó, véradó, zenélő, guggoló aktok. Számuk különösen a Kádár-korszakban ugrott meg látványosan.

45 szobor ábrázol állatokat – ezek között van számos turul, békegalamb és több, feltehetően a gyerekek kedvéért felállított mackó is. A lovasszobrokban szereplő lovakat, illetve a szoborcsoportok főalakja mellett megjelenő állatokat nem számoltuk ide.

Azaz még állatszoborból is több van Budapesten, mint női történelmi alakból.

Ezzel szemben 785 olyan szobor van, amely férfit vagy férfiakat ábrázol, és közülük 618 állít emléket konkrét történelmi személyiségnek. Államférfiak, királyok, politikusok, tudósok, írók és költők népesítik be Budapest utcáit.

***

Az Átlátszó-oldalon megjelent elemzés teljes terjedelmében – szűrhető adatvizualizációval,
sok képpel és nemzetközi kitekintéssel – elolvasható IDE KATTINTVA.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top