+ Irodalom

Márai Sándor hazatért a szülői házba

Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére kedden, a magyar kultúra napján.

A tárlat a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum-Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jött létre és válik állandó részévé a Márai-háznak, amelyet a magyar kormány mintegy 160 millió forintos támogatásával vásároltak meg.

A Márai-emlékkiállítás bemutatja Kassa történetét, az író ott töltött éveit időrendi sorrendben. Emellett fényképek, idézetek, felvételek szemléltetik Márai Sándor (1900-1989) további sikereit és az utána következő életszakaszát. A 220 négyzetméteres, hétszobás házban a család eredeti bútorai és tárgyai várják az érdeklődőket.

A Csemadok Kassai Városi Választmánya a magyar kormány támogatásával vásárolta meg a Kassa belvárosában található Mészáros utcai ingatlan emeleti lakását, amelyben 1913 és 1932 között Márai Sándor és családja élt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Márai-emléktárgyak vásárlását támogatta, a Szlovák Kulturális Minisztérium a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumán keresztül két fizetett alkalmazottat biztosít, a Csemadok biztosítja a helyszínt, a kiállítást és az üzemeltetés egy részét.

A Márai Sándor Emlékkiállítás a kassai Márai-emlékházban 2019. január 22-én. A kiállítást a Csemadok kassai városi választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezte.
MTI/Vajda János

Az átadással egybekötött megnyitón részt vett Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is.

Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Márai számára Kassa jelentette azt a varázslatos burkot, amelyet újra és újra felelevenített verseiben, naplóbejegyzéseiben.

„Mint azt önmaga is bevallotta, rögeszméjévé vált ez a város”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy Kassa mindig is a

„felvidék urbánus, kulturális vég- és fellegvára volt. „Olyan esszenciája van itt a magyar történelemnek, ami mi is érzünk, lépten-nyomon találkozunk vele”.

Az államtitkár kiemelte, hogy az emlékkiállítás megnyitásával egy régóta dédelgetett álom válhatott valóra,

„Márai Sándor a mai napon hazatért a szülői házba, a magyar kormány kiemelten fontosnak tartotta, hogy megvalósulhasson ez a hazatérés”.

Potápi Árpád János megköszönte Jáky Juditnak, a Márai család leszármazottjának, hogy eredeti bútorokat, könyveket ajánlott fel a kiállításhoz.

Rigó Konrád, a szlovák kulturális tárca államtitkára szlovákul és magyarul elmondott beszédében arról szólt: nem lehet más feladatunk, mint hogy újraértelmezzük és korunknak megfelelő módon felépítsük azt a polgári identitást, ami Márai soraiból kiolvasható és ez

„számunkra, Szlovákiában élő polgárok számára különösen fontos, hiszen Márai a mi Kassánk szülötte”.

Mint mondta: a Márai-féle polgáriság lényege nem egy világnézet.

„Talán egy keretként érthető, a világ olyan kereteként, amelyben egyáltalán lehetséges a közös emberi élet, azoknak a feltételeknek az összessége, amelyek az egyes ember számára a szabadságot biztosítani tudják”.

A politikus leszögezte: egy dolgot soha nem tűr el a Márai-féle polgári keret, ez pedig a szabadság, a vélemény szabadságának korlátozása, az emberi egyéniség háttérbe szorítása.

Az ünnepségen a Jáky család két tagja, Márai Sándor leánya és unokája sárga rózsával ksözönte meg Rudolf Schusternek, hogy kassai polgárként is személyesen ápolta az író emlékét.

Márai Sándor hazatért a szülői házba
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Mennyire bunkók! Ünneplik Márait aki megírta aljas, gazember voltukat!
    Nemzeti szerencsétlenség középosztálya! Nem hiszem, hogy bármiféle nemzeti szerencsétlenség nevelni tudja e középosztályt, melynek műveletlensége oly mély, mint a tenger. Most is ugyanazt hadarják, eszelős, makacs, habzó szájú konoksággal, mint 1 év előtt, mint 5 év előtt. Újfegyverekről ábrándoznak 1944 Márai S.
    A marxizmus átplántáltatott a jelenbe, a vaskalapos, vicsorgó, konok maradiság, amilyen a feudalizmus lehetett a francia forr. Követő században: toporzékoló és bárgyú önzés, mely kényszeríteni akar egy társadalmat, egy népet, hogy az emberi természettel ellenkező módon éljen! A kommunisták a hívők fanatikusabban hittek az eszmében, aminek a gyakorlat fittyet hányt, mint a szkolasztikus szerzetesek hittek a középkor egyházi hittételeiben… Fanatikusokkal, kik tetejébe még buták is, nem lehet vitatkozni. Márai Sándor 1944
    Vannak okos emberek, akik tehetségtelenek. És vannak tehetséges emberek, akik nem okosok. És aztán végtelen tömegben vannak, akik nem okosok, nem is tehetségesek. Végül mindig ezek győznek.
    Márai a polgárság írójja, aki 1944-ben így ír: „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit: a tudatot, hogy Ő, mint „keresztény magyar ember előjogokkal élhet e világban”. Emberi gyarlóság, hogy minden korban vágynak az emberek „Isten kiválasztott állatja lenni” munka nélkül a többiek felett, azok kihasználásával előnyökhöz jutni. Ez a gondolkodás rendszer független.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top