+ Színház

Metatér-színház egyikük otthonában

Somló Dávid és Vass Imre: IITTHHOONN
Előadás időpontok:
jan 20. 17h & 20h, jan 21. 20h, jan 23. 20h, jan 24. 20h, jan 26. 17h & 20h,
jan 27. 17h & 20h (English-friendly), jan 28. 20h, jan 30. 18h & 20.30h  Helyszín: Teleki László tér 6, 1086 Budapest.
Jegyfoglalás: https://bit.ly/2VqS4tr

Milyen gyakran takarítasz? Milyen gyakran rendezed át a szobádat?  Mi volt a leghosszabb idő, amit eltöltöttél egyhuzamban a lakásodban? Veled is előfordult, hogy el akartál indulni otthonról, de el kezdted nézni a falat, és 15 percig úgy maradtál? A személyes tér akadály vagy inspiráció? Az IITTHHOONN Somló Dávid és Vass Imre helyspecifikus kortárs-színházi előadása egyikük otthonában.

Az IITTHHOONN a világot jelentő deszkák helyett egy magánlakásban kerül bemutatásra, a világot jelentő parkettán: a színház/otthon, színpad/hálószoba, absztrakt/megszokott, szent/hétköznapi látszólagos ellentmondások közötti feszültségek mentén egyensúlyozva.

Mindenkinek mást jelent az otthon. Személyek, tárgyak, állatok, növények egyedi mixe. Erőfeszítésünk, hogy kialakítsunk egy külső teret, amiben jól érezhetjük magunkat és megpihenhetünk: egy utópia. Egy olyan nem-hely, ahol a mindennapjainkat éljük. A tökéletességre való törekvésben a rend és a rendetlenség széles spektrumát tapasztalhatjuk. Az otthon tárgyai, egy könyv, kép, vagy egy pókháló a sarokban beszélnek hozzánk. Bármi, aminek figyelmet szentelünk, megnyílik számunkra.

Az itthon az eltelt idő egymásra rakódott lapjai falakban, tárgyakban és koszban kifejezve. Minden egyes hazajövés ugyanannak a mentális képnek az újrateremtése. Az itthont ismerjük, mint a tenyerünket, vakon is el tudunk tájékozódni benne. (Próbáld meg lerajzolni a tenyered.) Nem látjuk a falak repedéseit, a szekrény sérülését, ami már három éve ott van. Nem halljuk a hűtő zúgását, a radiátor pattanásait. Fogalmunk sincs, mi van a képek mögött, amit beköltözéskor raktunk fel. Nem érezzük az itthon szagát – az itthonnak itthon szaga van. A látásunkat sem látjuk, a hallásunkat sem halljuk. Ki lehet itt egyáltalán szellőztetni?

Somló Dávid és Vass Imre 2011 óta dolgoznak együtt előadásokon és helyspecifikus performanszokon. Készítettek már előadást törökfürdőbe, úszóhajóra, zsinagóga kertre, köztérre, és egy alpesi pajtába is. Közös munkájuk legmeghatározóbb darabja a mai napig műsoron lévő 2013-as It comes it goes, amely az extrém repetíció témakörét vizsgálja. Az Amszterdamban debütáló előadás, különböző iterációkban, Londonban, Berlinben, Budapesten és Győrben is előadásra került.

Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Előadásaival nemcsak  Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), a Festival d’Avignon (FR), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az UH Fesztivál (HU) keretében. Web: davidsomlo.com

Vass Imre táncos, koreográfus, performer, 2007-ben végzett a Budapest Tánciskolában. 2010 óta készít önálló munkákat. Érdeklődésének fókusz pontjai: a nézők szerepe a színházban, a nézők és előadók kapcsolata, előadói szerepek, a színházi tér demisztifikálása. Legutóbbi munkái közül a taking place (2016) Lábán Rudolf díjra lett nominálva, míg a STANDING GROUND-ot a főváros Staféta programja támogatta.

Utolsó két munkája kollaborációban jött létre; a DEEPER (2018) Molnár Csabával, Marcio Kerber Canabarroval és Vadas Zsófia Tamarával a Trafóban lett bemutatva, míg az it will come later (2018) 5 különböző nemzetiségű koreográfussal az iCoDaco (International Contemporary Dance Collective) program keretein belül Krakkóban a Nowa Huta Culture Centerben.

Vass Imre továbbá közreműködött a HODWORKS, Artus, Tünet Együttes, Andaxínház, Stereo Akt, Don’t Eat Group, Ladjánszki Márta és Gál Eszter előadásaiban. Külföldön az Ultima Vez [BE], United Sorry [AT\NL], Rapid Eye [DK] és Ingri Fiksdal [NO] társulatokkal.

Jegyfoglalás: https://bit.ly/2VqS4tr

Alkotók: Somló Dávid, Vass Imre
Produkciós partner: Katlan Csoport
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Trafó, AQB
Külön köszönet: Let it Be! Art agency

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top