+ Irodalom

Milyen könyvet vegyek a gyermekemnek? – Itt megtalálod

Az egész családnak ajánljuk

Kaláka zenekar: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? (CD)

A Kaláka együttes karácsonyi lemeze több mint három évtizede a zeneszerető közönség kedvence. A legendás – 1987-ben készült – felvételt, amelyen harminc megzenésített vers hallható, ezúttal CD-n, ünnepi díszkiadás kíséretében adjuk közre. A dalok között egyaránt akadnak régi templomi énekek, magyar és külföldi népdalok, valamint klasszikus és kortárs költők – Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kornis Mihály – megzenésített versei. Az összeállítást egy nagyszalontai betlehemes játék fogja keretbe. felnőtteknek, időseknek, családoknak… mindenkinek.

A legkisebbeknek

Újdonság:

Kerekítő 5. – Ölbéli játékok, mondókák CD-melléklettel

A sorozat zárókötetében – az előző négy könyvhöz hasonlóan – harminc népi mondóka, illetve dal található, amelyekhez ölbeli játékok leírásai kapcsolódnak.

Decemberre ajánljuk még:

Mesék 3-7 éveseknek

Újdonság:

Hupikék törpikék: Karácsony a törpöknél

A kötetben 5 törpös törpénetet olvashatunk, amelyek megmutatják, hogy a karácsony Aprajafalván is csodálatos ünnep. Favágótörpnek rengeteg a dolga, hisz a törpök közös karácsonyfát is állítanak a falu főterén. Hami is nagy munkában van, ünnepi lakomát készít barátainak. Persze akad törp, aki ilyenkor sem bír magával, és persze bajba kerül.

A szeretet ünnepén a törpök segítenek Télapónak, ha szükséges, segítenek azoknak az embereknek, akik megérdemlik, és még Hókuszpókra is gondolnak. Nem mintha megérdemelné.

És Lusti? Lusti persze alszik. Bárhol. Bármikor.

Végh György: Don Makarémó, egy kulcslyukon keresztül

A békés hangulatú Vízivárost Futyuri mókás barátja, Don Makarémó, ez a szeleburdi játék majmocska pezsdíti fel. Tekervényes észjárásnál csak humora kacifántosabb. Görbe tükröt tart mindazoknak, akik a megszokások rabjai. Elvégre miért ne lehetne esőben napozni, fogócskázni egy fotelben vagy korcsolya bemutatót tartani az előszobában egy olyan műjégpályán, amelynek hűtéséről kilencvenhét adag citromfagylalt gondoskodik? Egyáltalán, miért ne volna szabad bármit átélnünk fantáziánk birodalmában?

A könyvet Réber László utánozhatatlan hangulatú illusztrációi teszik még szerethetőbbé. Igazi kuriózum, hogy Don Makarémó kalandjait a szerző asztalfiókból előkerült, eddig nem közölt költeményei is gazdagítják.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/don_makaremo_belelapozo_single.pdf

Karácsonyi kalandok Tesz-Vesz városban

Karácsony közeledtével Tesz-Vesz város lakói ünnepi hangulatba és – szokásukhoz híven – kacifántos helyzetekbe kerülnek. Vajon mit keres Cicó, Cicus és Hatalmas Hilda Egon hernyótalpas almamobiljával az erdőben? Milyen meglepetést kap betegeitől Villám, a háziorvos? És ki hárítja el az üzemzavart a Mikulás műhelyében?

A behavazott városkában játszódó kalandok mellett egy fordulatos társasjáték, két kottával közölt karácsonyi dal, sőt az illatalma elkészítési módja is helyet kapott ebben a különleges Tesz-Vesz-kötetben.

Nyulász Péter: Kiazakitalálós kérdések

Több mint tíz évvel ezelőtt Nyulász Péter a Miazami című kötettel megújította a találós kérdések műfaját. A kitalálós versikék olyan népszerűek lettek, hogy a könyvet hamarosan követte a Miazmég című válogatás, és most az óvodás korú közönség örömére elkészült a harmadik rész is, a Kiazaki. A szerző ebben a kötetben népszerű foglalkozásokat és legendás mesealakokat verselt meg a tőle megszokott humorral és könnyedséggel.

Decemberre ajánljuk még:

Foglakoztatók 3-7 éveseknek

Újdonság:

Édes karácsony – matricás

Fehér karácsony – matricás

Vidám karácsony – matricás

Decemberre ajánljuk még:

6-10 éveseknek

Kezdő olvasóknak önálló olvasmányként – Újdonság:

Lovag leszek – A sárkányok nem tudnak úszni, Dóra a ló

Vajvári J. Samu arról álmodik, hogy Igazán Nemes Lovag lesz. A gond csak az, hogy nem tudja, miként fogjon hozzá.

Samut a szülei nagybátyja és nagynénje kastélyába küldik, ahol kénytelen elviselni undok unokatestvére, Szilva társaságát, és a különös lényeket, akik nagynénje Királyi Bestiák számára nyújtott Vakációs Luxusszállásának vendégei. Ám amikor Berengár, a sárkány csapdába esik a kútban, Samu és Szilva elképesztő felfedezést tesznek, ami segíthet abban, hogy Samu álma valóra váljék…

A Dóra a ló című kötet pedig azt meséli el, hogy Samunak hat küldetést kell teljesítenie és következő feladata, hogy hófehér paripát találjon magának. Ám amikor Samut és unokatestvérét, Szilvát elküldik, hogy vigyék vissza Horáciuszt, a varacskos disznót a gazdájának, úgy tűnik, Samunak le kell mondania lovagi álmairól. Vagy mégse?

A Holdas Hanna sorozat két legújabb kötete:

Holdas Hanna bajba kerül

Holdas Hanna osztálykirándulásra megy

Időgladiátorok

Itt a nyár, de a strandolás elmarad. Maxi és Trixi a balatoni bringatúra után a közeli római romvárosba viteti magát. A program fergeteges, és a forgatagban a pumiikreknek nyoma vész! Pongi a keresésükre indul, ám egy titokzatos, egyiptomi jelmezes alak nyomára akad. Ki lehet ő? Álruhás gyerekrabló, esetleg időutazó kalandor?

Decemberre ajánljuk még önálló olvasásra:

Mesék- Újdonság:

Matykó király – világmegváltás kezdő királyoknak

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy napon uralkodóvá válik? Ki ne játszott volna már el azzal a gondolattal, hogy jobbá teszi a világot? A világhírű lengyel regény főhőse, I. Matykó király átélhette mindezt a dicsőséget, annak összes örömével, kihívásával és keserűségével együtt. A fordulatokban gazdag meseregény részletesen bemutatja, hogy hova vezet a tapasztalat nélküli jó szándék, s hogy milyen veszélyeket rejtenek az át nem gondolt reformok, s végül belátjuk, egyáltalán nem baj az, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell, a felnőtteknek pedig dolgozniuk. Az I. Matykó király a felelősségvállalás regénye is. Megtanulhatjuk belőle, hogy mekkora kincs az igaz barátság, a bátorság és az őszinteség.

Az I. Matykó király közel harminc nyelven jelent meg; több film, rajzfilm és operaszövegkönyv is készült belőle.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/matyko_kiraly_belelapozok_single.pdf

Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek

Astrid Lindgren meseregénye varázslatos, álombéli tájakra repíti hőseit. A kedves falusiak és az elszánt gonoszok rettentő küzdelme során a szerző úgy fogalmazza újra az élet, a halál és a hűséges szeretet örök kérdéseit, hogy a történetbe belefeledkező olvasó maga is új fényben látja ezeket.

Jonatan a legjobb testvér a világon. Akkor sem habozik, amikor öccse, Karl az égő házban reked: életét kockáztatva menti ki őt. Ezzel a tettével nyeri el az Oroszlánszívű nevet. És ezzel a tettével kezdődnek a fivérek kalandjai is a mesés Nangilaja hegyei közt, Cseresznyevölgyben és Vadrózsavölgyben. A helybéli lakosok békéjét ugyanis a teljhatalomra törő, gonosz Tengil fenyegeti.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/oroszlanszivu_testverek_belelapozok_spread-2.pdf

Lackfi János: Átváltozós mesék

Lackfi János: Átváltozós mesék

Lackfi János könyvében minden mindenné átváltozik. Tudtátok, hogy a családi autó voltaképpen királyi udvar? Hát persze: a sebességváltó a hopmester, és póniszerű lóerők futkorásznak a hátsó ülésen… A tarka páncélos futrinkák pedig máris ajtónállók egy palotában. Bándi Bandi addig úszik szárazon, míg egy úszómedencébe nem ér. Plaká Tóni, aki világragasztó, tapétával egésszé ragasztja egy félárva kisfiú életét. A dupla kávé meg az újság vérre menő (kávéra menő) párbajt vív a presszóasztalon. A villogó kések hatalmas bulit rendeznek a fiókban. A vénséges vén Ücsörgő Banya finnyás királykisasszonnyá válik, válogathat a szebbnél szebb selyem-, bársony- és brokátruhák között. A megszokott világunkból, ha akarjuk, a legelképesztőbb mesebuborékok virulnak ki egy pillanat alatt. Csukd be a szemed, és mondd velünk: hipp-hopp, az legyek, aki akarok!

Lengyel Balázs: Óperencián innen, Óperencián túl

Volt egyszer egy nagy mesélő, aki éppen száz éve született. Lengyel Balázsnak hívták. Az Óperencián innen a szerző saját meséi várnak ránk, az Óperencián túl pedig hat rövid állatmesét találunk a világ különböző tájairól az író-műfordító remek fordításában. A kötet címe sokaknak ismerős lehet: 1985-ben már megjelent a Móránál egy bővebb válogatás az író-műfordító meséiből Molnár István rajzaival. Az új, centenáriumi kiadást a grafikus lánya, Molnár Jacqueline illusztrálta.

 

Boldizsár Ildikó: Esti mesék a szeretetről

Mi a közös az önző óriás, a kilenc gyermekét egyedül nevelő csizmadia és a rút Csimbók herceg között? Az, hogy a szeretet, amelyet ők éreznek valaki iránt, vagy valaki más érez irántuk, képes megváltoztatni és jobbá, szebbé tenni az életüket.

Boldizsár Ildikó író-mesekutató – az Esti mesék-sorozat záróköteteként – ezúttal olyan történetek válogatott össze, amelyek mind a szeretetről szólnak, ám nemcsak annak hatalmáról mesélnek, hanem azokról a nehézségekről is, amelyek a szeretettel legyőzhetők. Az esti mesék között akad európai, ázsiai, dél-amerikai is, sőt: Oscar Wilde és Jókai Móra egy-egy klasszikus meséjével is megismerkedhetünk ebben a gyönyörű, színes kötetben.

Decemberre ajánljuk még:

9-12 éveseknek

Újdonság:

Elisabetta Gnone: Különleges utazás (Olga, a papírlány)

A W.I.T.C.H. és a Fairy Oak világhírű írójának legújabb sorozata kiskamaszoknak, önmaguk elfogadásáról könnyed stílusban, közhelyek nélkül, sok kalandba és bolondozásba ágyazva. Olga Papel útnak indul, hogy megkeresse a varázslót, aki őt papírlányból igazi kislánnyá változtathatja, mert elégedetlen önmagával. Útja során egyaránt van része szép és kényelmetlen élményekben, de abban mindegyik hasonlít, hogy Olga ezeken keresztül egyre több dolgot lát meg önmagában, másokban és a világban. Céljához közeledve látni, érteni kezdi a benne rejlő tulajdonságok erejét, fontosságát és különlegességét. Hogy végül eljut-e a varázslóhoz? Lehet-e belőle valódi kislány? És tényleg akar-e átváltozni? A könyv az egyik legfontosabb, és a kamaszkor előtt állók számára legnehezebb gondolatról szól: önmagunk elfogadásáról. A nehéz témát könnyed stílusban, közhelyek nélkül, sok kalandba és bolondozásba ágyazva mutatja be a szerző.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/olga_a_papirlany.pdf

https://librarius.hu/2018/12/11/elisabetta-gnone-kulonleges-%E2%80%8Butazas-olga-a-papirlany-1-mora-konyvkiado/

Erich Kästner: Pötyi és Anton

Luise, vagyis Pötyi egy gazdag gyárigazgató kislánya, akinek igen élénk a fantáziája. Szülei minden este elmennek hazulról, és nem is sejtik, hogy gyermekük ezalatt rejtélyes okból gyufát árul Berlin utcáin. Barátja, Tóni pedig minden szabadidejében beteg édesanyját ápolja, és nincs más választása: az iskola mellett dolgoznia kell, hogy eltartsa a kétfős családot. Ráadásul remek rántottát tud készíteni. A két kölyök növekvő gyanakvással figyeli, hogy miben mesterkedik Pötyi nevelőnője a vőlegényével. Vajon meg tudják akadályozni őket egy bűntény elkövetésében?
Erich Kästner második ifjúsági regényének címszereplője kéz a kézben jár a híres detektívvel. Anton és Emil mindketten okos, bátor fiúk, akik barátaikkal együtt móresre tanítják a berlini gonosztevőket.

Phillis Reynolds Naylor: Tappancs karácsonya

A világhírű regénysorozat záró darabja szívet melengető olvasmány nem csak karácsony idején. A szerző finom humorral és őszinteséggel beszél minden olyan témáról, amely egy erős igazságérzékkel rendelkező tizenévest foglalkoztathat. Nagy lelki érzékenységgel világítja meg a látszat mögötti valóságot, hogy végül mi magunk is rájöhessünk: a dolgok nem mindig feketék vagy fehérek, de megváltozni sosincs késő.

Már egy év eltelt azóta, hogy Marty Preston megmentette Tappancsot a kegyetlen Judd Traverstől. A kutya és a fiú azóta elválaszthatatlan barátok: Tappancs mindenhová követi Martyt, aki boldogabb már nem is lehetne. Judd pedig, úgy tűnik, jó útra tért. Ám amikor a környékbeliek is kezdenének megbékélni a sötét múltú férfival, tűzvész pusztítja el a házakat. A kétség, a vádaskodás és a harag szinte gyorsabban söpör végig a városon, mint a lángok. Ez részben az új lelkésznek is köszönhető, aki szeretet és megbocsátás helyett inkább csak a pokolról és a bűnökről prédikál. Vajon miért olyan félénkek a lelkész lányai? Mi történik Judd kutyáival? Mire számíthatunk, ha mindig igazat mondunk? Az ünnep közeledtével Martyban egyre gyűlnek a kérdések, a megoldáshoz pedig igazi karácsonyi csodára van szükség.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/tappancs_karacsonya_belelapozok_spread.pdf

Esti mesék lázadó lányoknak 2 – 100 különleges nő története

Az Esti mesék lázadó lányoknak eddig világszerte több mint 3.5 millió példányban kelt el, 47 nyelvre fordították eddig és 24 országban vezette az eladási listákat.

“Ez a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük.”
Itt a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket. Az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

Olvass bele: https://mora.hu/content/2018/11/Product/esti_mesek_lazado_lanyoknak_2_belelapozo_spread-1.pdf

Harry Potter & Legendás állatok

Ez a gyönyörű album tökéletes bevezetés a Harry Potter- és a Legendás állatok-filmek világába. A kötet számos ponton kapcsolódik a Legendás állatok és megfigyelésük – Grindelwald bűntettei című új mozifilmhez is; megleshetjük ALBUS DUMBLEDORE 1927-ES OSZTÁLYTERMÉT és a CIRCUS ARCANUS misztikus csodáit.

ÚJRA ITT VANNAK A LEGENDÁS ÁLLATOK!  ELJÖTT AZ IDEJE, HOGY GYORSAN ÁTISMÉTELD A VARÁZSLÓVILÁG FILMJEIT!

Minden megtalálható benne, amire a rajongóknak szüksége lehet, hogy különbséget tudjanak tenni a hippogriff és a horcrux között, hogy végigböngészhessék a legelőkelőbb varázslócsaládok vérvonalát, felfedezzék a varászlókormányzatokat, és az 1900-as évek elejétől tanulmányozzák a Roxfort történetét. A jól áttekinthető kézikönyvet családfák, infografikák és más érdekességek teszik teljessé.

Jenny McLachan: Offline nyár  Pink 5. (Katicalányok 3.) – Enyém a főszerep

A harmadik Katicalány, Kat csinált ezt-azt utóbbi időben, aminek a szülei nem nagyon örültek. Talán ezért is döntöttek úgy, hogy nyári szünetben Frida nénikéje gondjaira bízzák. Így hát Kat egy aprócska svéd szigeten találja magát, ahol még térerő sincs. Hogy fog túlélni egy teljes hónapot a civilizáción kívül, és főleg a legjobb barátnői nélkül?

Egyikük szerencsére segítségére siet. És miután Leo is feltűnik egy kenuban a láthatáron, határozottan izgalmasabbá válnak a száműzetésben töltött napok.

Jenny McLachan: Enyém a főszerep Pink 6. (Katicalányok 4.)

A Katica-lányok utolsó kötete Pearlről szól

Pearl nem tipikus Katicalány, róla szinte senki nem tud jót mondani. Nagyszájú, szemtelen, akaratos, mindenkinek beszól, ahol megfordul, kellemetlenséget okoz, szóval az a jól ismert balhés csaj, aki egyetlen mondattal hátba döf, de aki mégis, ha kell, ki tud állni a barátaiért.

Amennyire nem izgatja senki és semmi, annyira odavan a színpadért. Minden évben szerepel a karácsonyi iskolai darabban, a Rómeó és Júlia nélküle elképzelhetetlen – legalábbis így indul az idei meghallgatásra. Ám váratlanul a színpadon terem egy ismeretlen, rózsaszín hajú lány, fura cuccokban, egyenesen Japánból. Őstehetség. Ha tudni akarod, milyen, amikor Pearl tajtékzik, és mire képes, hogy a szerepét megtartsa, olvasd el a történetét!

Decemberre ajánljuk még:

15-18 éveseknek

Újdonság:

Philip Reeve: Csillagvonatok – Railhead 1.

A Nagy Hálózat vasútvonalain az ember sosem lehet elég óvatos. Különösen olyasvalaki, mint Zen Starling: zilált életű tini, ügyes kezű tolvaj és “railhead”, vagyis vonatmániás sínkósza, aki nemcsak a jó zsákmány reményében, de pusztán az utazás élményéért és az intelligens mozdonyok társaságáért is gyakran nekivág a csillagok közé vezető útnak.

Ám egy nap, amikor a sikeres tolvajlás után az utcán egy piros kabátos lány a nevén szólítja, és egy elszánt drón is a nyomába ered, Zen kénytelen rádöbbenni, hogy sorsa új, ismeretlen irányba kanyarodott, és a fényéveket átívelő síneken, csodás és veszélyes világokon át olyan kalandra indul, amelyből kiszállás nincs, úti célja ismeretlen, tétje pedig hatalmas. Talán az egész Univerzum jövője múlik azon, hogy Zent milyen fából faragták, s hogy megtudja, ki is ő valójában:

rendbontó, akcióhős, igazmondó, lázadó, hazug, ellenség, alávaló, vagy dicső – és vajon még mi minden más…

SZÉDÍTŐ SZÁGULDÁS A VÉGÁLLOMÁSIG – ÉS MÉG TOVÁBB!
VADONATÚJ, ELKÉPESZTŐEN IZGALMAS KALANDSOROZAT ELSŐ KÖTETE A „RAGADOZÓ VÁROSOK” SZERZŐJÉTŐL

Nézz bele: https://mora.hu/nezz-bele/csillagvonatok-railhead-i

Páros randi tesóknak – a LOL sorozat legutolsó kötete

Chloe élete majdnem tökéletes: rajonganak érte az iskolában, jól tanul, és persze irigylik is, amiért az ellenállhatatlan James-szel jár. Már csak azt szeretné, ha különleges személyiségű húga, az autista Ivy is párra találna. Arra azonban nem számít, hogy ez a párkeresés felboríthatja az életét. Mert mi történik, ha Ivynek egy olyan autista fiú tetszik, akiknek az öccsét Chloe is ismeri?

Ő David, az örök renitens, a lázadó, tele elfojtott érzelmekkel, szóval mindenben más, mint James – éppen ezért izgalmas, érdekes, lehengerlő. Vajon azok találnak társra, akik társat keresnek? Mit tegyen egy lány, ha váratlanul felszínesnek és unalmasnak kezdi látni a barátját? A testvérpár találkozásai idővel páros randivá változnak, és az érzelmeknek többé nem lehet parancsolni.

Beleolvasó: https://mora.hu/content/2018/11/Product/paros_randi_tesoknak_belelapozo_spread.pdf

Decemberre ajánljuk még:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top