+ Építészet

A nap fotója: Második világháborús óvóhelyeket tárnak fel Füleken

A helyi fiatalokból álló Bunker csoport egyik tagja egy hegyoldalba fúrt, második világháborús óvóhely feltárásán a felvidéki Füleken 2018. november 4-én. A csoport folyamatosan tárja fel a közelmúlt mára elfelejtett helytörténeti jelentőségű helyszíneit. MTI/Komka Péter

Mi sem tudtuk, hogy mikor épült! Ez volt az érdekes, így elkezdtünk nyomozni. Voltak emberek, akik elmondták, hogy a nagyszüleik bujkáltak ezekben a pincékben, így tudtuk, hogy a világháború alatt már ott voltak. Viszont semmi más nyomot nem találtunk róluk az előtte való időszakból.

A vár  meglévő térképeit megnézve semmi nem mutatott arra, hogy ez régebbi lenne. Az oral history beszélgetéseken keresztül kaptunk visszaemlékezéseket emberektől, akik elmondták, hogy konkrétan emlékeznek arra, amikor katonák a zsidó munkaszolgálatosokat a vár alatti Felsővár utcán terelték a járatokhoz. Voltak, akik úgy emlékeztek, hogy gyerekként ott játszottak akkor, amikor a munkaszolgálatosak kihordták a köveket a pincéből. Amikor a tiszt azt vezényelte, hogy el kell hagyni a területet, őket is elzavarták. Azután robbantás volt, s újra bementek a szolgálatosok és hordták ki a követ.

– meséli a folyosók megnyitásának, berendezésének ötletgazdája Maros Mesiarik a korkep.sk oldalán, ahol a beszélgetés többi részletét is megtalálod.

A helyi fiatalokból álló Bunker csoport tagjai egy vasbetonból készült, második világháborús óvóhely feltárásán a felvidéki Füleken 2018. november 4-én. MTI/Komka Péter

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top