+ Színház

Újabb emléket állítottak a 20 éve elhunyt Tolnay Klári művésznőnek

Az emléktáblát egykori lakóházán, az V. kerületi Fejér György utca 6. szám alatt állították.

Sunyovszky Sylvia színmûvész, kurátor, Jászai Mari-díjas érdemes mûvész (b2) és Wohlmuth István, az V. kerületi önkormányzat kulturális tanácsnoka (j) leleplezi Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznõ, érdemes és kiváló mûvész egykori lakóházának falán elhelyezett dombormûves emléktáblát az V. kerületi Fejér György utcában 2018. október 25-én. Balról Bókay János gyermekgyógyász, Tolnay Klári rokona. Az eseményt a Klárika 100 Alapítvány szervezte. Tolnay Klári húsz évvel ezelõtt, 1998. október 27-én hunyt el. MTI/Szigetváry Zsolt

Emléktáblát avattak Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész halálának 20. évfordulója alkalmából egykori lakóházán, az V. kerületi Fejér György utca 6. szám alatt csütörtökön Budapesten.

Tolnay Klári (1914-1998) tiszteletére az V. kerületi Önkormányzat és a Klárika 100 Alapítvány helyezte el a Lantos Györgyi szobrászművész által alkotott domborműves emléktáblát azon a házon, amelyben a művész 52 évig élt.

Góg Laura, a Klárika 100 Alapítvány kurátora, a 2014-es Tolnay Klári emlékév főszervezője felidézte, hogy a színművész húsz éve, 1998. október 23-án lépett utoljára színpadra és október 27-én hunyt el. Mint mondta, az emléktábla avatásával céljuk egy olyan alkotás elhelyezése volt, amely hűen tükrözi Tolnay Klári személyiségét, emlékezteti az arra járókat varázslatos lényére.

Tolnay Klári húsz évvel ezelőtt, 1998. október 27-én hunyt el.
MTI/Szigetváry Zsolt

A dombormű Tolnay Klárit leghíresebb szerepében, Blanche-ként ábrázolja Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjában, amelyet 1962-ben mutattak be a Madách Színházban.

„Remélem, hogy így a fiatal generáció is megőrzi őt emlékezetében. Azok is, akik már csak felvételről láthatják őt”

– mondta.

Sunyovszky Sylvia színművész, az alapítvány kurátora elmondta, hogy Tolnay Klári a Madách Színház fénykorában volt vezető drámai színésznője a társulatnak. Pályafutása során a világirodalom legnagyobb szerepeit eljátszhatta, remekművek nőalakjaiba lehelt életet. Kivételes színészi képességével mindig bűvkörébe vonzotta közönségét. Nőies báját, pajkos huncutságát, finom iróniáját minden alakításánál megcsillantotta, hiszen azt vallotta, hogy csak humorral élhető át a tragikum – idézte fel a művész pályatársa.

„Tolnay Klári emberi közvetlenségét, humorát, alakításai sokszínűségét és a színészet iránti elkötelezettségét, szenvedélyes szeretetét sugározza ez az emléktábla az erre elhaladó közönsége felé”

– mondta.

Wohlmuth István, az önkormányzat kulturális tanácsnoka kiemelte, hogy a színész művészete az adott pillanatban létezik, mégis fontos, hogy a következő generációk megőrizzék neveiket, emlékezzenek alakításaikra.

„Az a dolgunk, hogy az emléket élővé varázsoljuk, és adjuk tovább a következő generációknak”.

Góg Laura elmondta: a 20 éves évforduló alkalmából Tolnay Klári síremléke is megújult a Farkasréti temetőben. Emellett az emléktábla-avatás után csütörtök este gálaműsort is adtak a 20 éve elhunyt színművész emlékére a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei az iskola Tolnay Kláriról elnevezett dísztermében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top