+ Életmód

Tüntetés a házastársi erőszak ellen: Mentsük meg azokat, akik még élnek!

A kezdeményező Muriel Robin egy október 1-én adásba kerülő tévéfilmben egy megtörtént eset főszereplőjét, egy olyan nőt alakít, aki megölte erőszakos férjét.

A házastársi erőszak áldozataiért emelt szót 88 francia közéleti személyiség a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban közölt felhívásban. Az aláírók október 6-ra Párizsban tüntetést is szerveznek.

A Mentsük meg azokat, akik még élnek című felhívásban a kezdeményező Muriel Robin színésznő arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden harmadik nap a házastársa vagy a volt párja ütései által meghal egy nő. Tavaly 123-an vesztették így az életüket, ötödük a gyerekei szeme láttára, és 225 ezren voltak házastársi erőszak áldozatai.

Az aláírók – színészek, énekesek, televíziós személyiségek, sportolók – felhívásukat Emmanuel Macron államfőhöz intézték.

„Ezt meg kell állítani. A felháborodott kiáltásunknak olyan erősnek kell lennie, mint a tagadás, amely jelenleg uralkodik. Elnök úr, tegyünk azért, hogy ezek a nők ne haljanak meg többé a legnagyobb közönytől kísérve, hogy többé ne kelljen magunkat szégyellni ezen holtestek miatt”

– írták.

Franciaországban a házastársi erőszakot a törvények szigorúan büntetik. Az aláírók ezen felül azt kérik, hogy az erőszak áldozataivá váló nőkkel és az elkövető férfiakkal foglalkozó szakembereknek az állam biztosítson megfelelő eszközöket a fellépéshez: az igazságügyben dolgozók, minden rendőr, csendőr, bíró, ügyész kapjon kötelező képzést a témában, az állam pedig sürgősséggel oldja meg a házastársi erőszak áldozatává vált nők lakhatását.

Október 6-án

„együtt megmutatjuk ezeknek a nőknek, hogy kinyújtjuk feléjük a kezünket, és eljön majd a nap, amikor nem lesznek egyedül”

– fogalmaznak az aláírók, köztük Carole Bouquet színésznő, Vanessa Paradis és Julien Clerc énekesek, vagy Amélie Mauresmo teniszező.

A kezdeményező Muriel Robin egy október 1-én adásba kerülő tévéfilmben egy megtörtént eset főszereplőjét, egy olyan nőt alakít, aki megölte erőszakos férjét. Jacqueline Sauvage története nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, de meg is osztotta a társadalmat. Negyvenhét évi házasság után a nő 2012-ben hátulról lelőtte bántalmazó férjét, ezért 2014-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, amit egy évvel később a fellebbviteli bíróság megerősített. A 69 éves Jacqueline Sauvage-t 2016 év végén Francois Hollande akkor államfő elnöki kegyelemben részesítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top