+ Képzőművészet

Prágai lovardában nyílt kiállítása a világhírű Frantisek Kupka festőművésznek

A prágai kiállítás Kupka minden alkotói időszakát feltérképezi a 19. század végétől a 20. század közepéig, a szecessziós, figuratív és expresszionista képektől kezdve egészen az absztrakt, geometrikus művekig.

Fotó: Podmaniczky Szilárd

Frantisek Kupka világhírű cseh festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Prágában.

Az absztrakt festészet egyik ikonjának számító alkotó életművét bemutató nagyszabású tárlat 2019. január 20-ig látható a prágai Hradzsin Wallenstein lovardájában (Valdsejnská jízdárna).

A kiállítás nemzetközi együttműködés eredménye: a mintegy kétszáz kép többségét a prágai Nemzeti Galéria és a párizsi Pompidou Központ kölcsönözte a kiállítás számára, de vannak képek amerikai és más külföldi galériákból, valamint magángyűjteményekből is. Jirí Fajt, a prágai Nemzeti Galéria igazgatója szerint a képek majdnem felét együtt most láthatja először a nagyközönség.

Frantisek Kupka (1871-1957) alkotásainak egy része korábban Párizsban volt kiállítva, a cseh sajtó szerint nagy sikert aratott a tárlat.

A prágai kiállítás Kupka minden alkotói időszakát feltérképezi a 19. század végétől a 20. század közepéig, a szecessziós, figuratív és expresszionista képektől kezdve egészen az absztrakt, geometrikus művekig. Kupka könyvekben és a sajtóban megjelent illusztrációi és karikatúrái szintén a tárlat részét képezik.

A világhírű cseh absztrakt festő élete jelentős részét Franciaországban élte le, hamvai 1957-től a francia főváros Pere-Lachaise temetője kolumbáriumában vannak elhelyezve.

Csehországban néhány éve széleskörű társadalmi vita zajlott le Kupka hamvainak hazahozataláról, ám eddig semmi sem történt az ügyben.

Prágai lovardában nyílt kiállítása a világhírű Frantisek Kupka festőművésznek
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top