+ Zene

Elhunyt a Lynyrd Skynyrd egykori gitárosa

Elhunyt Ed King amerikai rockzenész. A Lynyrd Skynyrd gitárosaként ismertté vált muzsikus, aki szeptemberben lett volna 69 éves, otthonában, Nashville-ben halt meg csütörtökön.

A halálhírt Ed King közösségi oldalán tették közzé. Halálának okát egyelőre nem közölték, a Rolling Stone magazin szerint tüdőrákja volt – olvasható a bbc.com-on.

Ed King Kaliforniában született, első komolyabb zenekara a Strawberry Alarm Clock volt, a Lynyrd Skynyrdhez 1972-ben csatlakozott. A zenekar a blues, a country és a folk elegyéből kialakított amerikai zenei stílus, a déli rock kiemelkedő képviselője volt. A banda 1973-ban megjelent első albuma, a Pronounced Leh-nerd Skin-nerd azonnal a southern rock alapvetései közé helyezte a héttagú együttest, amely háromgitáros felállásában és szövegvilágában is a déli, konzervatívnak nevezhető vonalat erősítette. Egy évvel később született meg a Sweet Home Alabama, amelynek Ed King társszerzője volt. Az azóta klasszikussá nemesedett kislemezből több mint hárommillió példány kelt el.

A gitáros az énekes Ronnie Van Zanttal meglévő vitái miatt 1975-ben kilépett a csapatból, amely 1977-ben összeomlott: egy repülőgép-katasztrófa következtében meghalt Ronnie Van Zant, Steve Gaines gitáros, Cassie Gaines vokalista, valamint Dean Kilpatrick turnémenedzser-asszisztens. A Lynyrd Skynyrd feloszlott és tíz éven át nem létezett, aztán 1987-ben ismét összeállt, újra Ed Kinggel a soraiban, az elhunyt énekes helyét öccse, Johnny Van Zant vette át.

Ed King a két időszakában a Lynyrd Skynyrd hat lemezén játszott. A zenész 1996-ban visszavonult, miután pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg nála. 2011-ben szívátültetésen esett át. A Lynyrd Skynyrdet 2006-ban Ed Kinggel együtt beválasztották a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Az együttes dalait a kemény zenék olyan nagyágyúi dolgozták fel az elmúlt évtizedekben, mint a Shinedown, a Deftones, a Metallica vagy Zakk Wylde.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top