+ Történelem

Ma 50 éve szállták meg a szovjetek Csehszlovákiát – Az oroszok 2/3-a nem tud róla

A megkérdezett oroszok 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól tudja, mi történt 1968-ban Csehszlovákiában.

indafoto.hu

Az oroszok mindössze 32 százalékának van fogalma arról, hogy mi volt a „prágai tavasz”, ugyanakkor többen vannak, akik helyeslik a szovjet tankok Csehszlovákiába vezénylését, mint azok, akik hibának tartják az 50 évvel ezelőtti beavatkozást – derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által kedden ismertetett felméréséből.

A megkérdezettek 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól tudja, mi történt 1968-ban Csehszlovákiában, 21 százalék pedig azt válaszolta, hogy hallott vagy olvasott már valamit az akkor történtekről.

A válaszadók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió helyesen cselekedett, amikor 1968. augusztus 21-re virradóra csapatokat vezényelt Csehszlovákiába. 19 százalék szerint Moszkva helytelenül járt el akkor, 45 százalék pedig nem tudta, hogy miképp foglaljon állást ebben a kérdésben.

23 százalék szerint a „prágai tavasz” a csehszlovák vezetés szovjetellenes erőinek arra irányuló kísérlete volt, hogy kiszakítsák az országot a „szocialista táborból”, 21 százalék szerint 1968 „felforgató akció és a szocialista tábor megosztására irányuló kísérlet volt”. 18 százalék vallotta azt, hogy 1968-ban népfelkelés történt az országra a Szovjetunió által ráerőltetett rezsim ellen. 23 százalék nem tudott dönteni az az arra vonatkozó válaszok közül, hogy mi is történt egy fél évszázaddal ezelőtt Csehszlovákiában.

A megkérdezettek 16 százaléka úgy vélekedett, hogy a katonai beavatkozásra a vérontás megakadályozása érdekében volt szükség, 15 százalék szerint pedig a keleti blokk intervenciójának elmaradása esetén Csehszlovákiába a nyugati országok csapatai vonultak volna be. 9 százalék azt válaszolta, hogy a beavatkozás a csehszlovák szocialista rendszer megmentése miatt volt szükséges.

Mindössze a válaszadók 4 százaléka vallotta azt, hogy a „prágai tavasz” eseményei bebizonyították a szovjet típusú szocializmus és a demokrácia összeférhetetlenségét. 28 százalék elismerte, hogy semmit sem tud a beavatkozás okairól, 22 százalék pedig azt mondta, hogy nehézségei vannak a szovjet csapatok csehszlovákiai bevonulásának megindokolásával.

A felmérést egy 1600 fős mintán, március elején végezték.

Ma 50 éve szállták meg a szovjetek Csehszlovákiát – Az oroszok 2/3-a nem tud róla
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Korabeli viccek: Mért cikk- cakkos Csehszlovákia?? Rágja a szu!
    Mért ment oda a SZU? Hívták őket! Mért vannak ott? Keresik, hogy ki hívta! Meddig maradnak? MIG meg nem találják!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top