+ Zene

Koncert a 100 éve született Leonard Bernstein emlékére

Vezényel: Nimrod David Pfeffer.

Bernstein 100

Az idei évadban Leonard Bernstein születésének centenáriumán a Budapesti Nyári Fesztivál augusztus 10-én margitszigeti nagykoncerttel tiszteleg a mester emléke és műve előtt, aki a komoly és könnyűzenei műfajokban egyformán otthonosan mozgott és maradandót alkotott. A Bernstein 100 Gershwinnel című zenekari koncerten, a nyári esték különös hangulatától ihletve a West Side Story zenekari szvitje, a Candide két híres részlete és a Bernstein szívéhez oly közel álló és sokszor vezényelt zseniális Gershwin darabok: A kék rapszódia és az Egy amerikai Párizsban dallamai hangzanak fel a Magyar Állami Operaház zenekarának és énekkarának, valamint két kiváló szólistájának – Szemere Zita (ének) és Balogh József (zongora) – közreműködésével, David Nimrod Pfeffer (USA) vezényletével.

A New York-i Filharmonikusok nagy hatású karmestere, a 20. század emblematikus zeneszerzője és népszerű musical-szerző a világ sokszínű csodája volt. Nevéhez olyan világhírű musicalek kapcsolódnak, mint a West Side Story a Peter Pan, vagy a Candide, de a klasszikus és könnyűzene világán túl Bernstein maradandót alkotott a balett, az opera és a filmzene műfajában is. Zenei univerzalitása a jazzre is kiterjedt, és csak kevesen tudják róla, hogy fiatalon füstös jazz klubokban is zongorázott.

élete

Leonard Bernstein amerikai komponista, karmester és igazi showman 1918. augusztus 25-én született a Massachusetts állambeli Lawrence-ben, ukrajnai bevándorló, ortodox zsidó család legidősebb gyermekeként. Tizenegy évesen nagynénjétől örökölt egy zongorát, s ez élete meghatározó eseményének bizonyult. Zenei tanulmányait a Harvardon és Philadelphiában végezte, majd New York-ba költözött, ahol egy ideig barátaival bérelt bohémtanyán lakott, zenekritikusként tartotta fenn magát és életre szólóan beleszeretett a metropolisz semmihez sem hasonlítható karcos, de impulzív derűjébe. Karmesteri pályája 1943-ban szintén egy sorsszerű eseménnyel kezdődött: egy alkalommal teljesen váratlanul, próbák nélkül kellett beugrania dirigálni a betegeskedő Bruno Walter helyett. 25 évesen egyik pillanatról a másikra ott találta magát a Carnegie Hallban, a New York-i Filharmonikusok élén, a koncert pedig dübörgő sikert aratott. Rövidesen a legendás zenekar másodkarmestere, 1957-től első karmestere lett, a televízió és a film jóvoltából hamarosan az egész ország megismerte Bernstein sármos és magával ragadó karakterét. Innentől sikert sikerre halmozott. 1951-ben a Tanglewoodi Nyári Akadémia élére került, és még ebben az évben feleségül vette Felicia Montealegre chilei színésznőt és zongoristát. Házasságukból három gyermek, két lány és egy fiú született. Ismerői szerint Bernstein zűrös, önpusztító életet élt, ahogy mondani szokás két végén égette a gyertyát, de egész életében próbált megfelelni a családi élet elvárásainak is és diszkréten intézni egyéb kapcsolatait. Nem lehetett egyszerű, mert egyik bizalmasa szerint érzelmileg nőkhöz kötődött, szexuálisan viszont férfiakhoz vonzódott.

Első nagyszabású zeneműve a bibliai témájú Jeremiah szimfónia volt 1944-ben, első musicalje, az Egy nap a városban rögtön nagy sikert aratott, film is készült belőle. Az 1955-ös Candide kevésbé volt sikeres, de napjainkban az újra felfedezett zeneművek között tartják számon. A világsikert a West Side Story hozta meg számára. Lebilincselő oktatói, előadói tehetségének köszönhetően a zene minden ágát közel tudta hozni a laikus közönséghez, a zenét népszerűsítő előadásait rendszerint a New York-i Filharmonikusokkal illusztrálta, és közben maga is zongorázott. 1985 nyarán Budapesten is járt, ahol Kaddish szimfóniáját vezényelte az Európai Ifjúsági Zenekar élén. 1990 őszén egészsége megromlása miatt visszavonult, október 14-én, New Yorkban érte a halál. A róla elnevezett díjat tehetséges fiatal zenészek számára alapította a Bernstein Társaság.

Műsor:

Leonard Bernstein: Candide – nyitány
Leonard Bernstein: Candide – Kunigunda áriája
Leonard Bernstein: West Side Story – szimfonikus táncok
George Gershwin: Egy amerikai Párizsban
George Gershwin: Kék rapszódia

Szólisták: Szemere Zita (ének), Balog József (zongora)

Közreműködik: Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

Vezényel: Nimrod David Pfeffer

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top