+ Irodalom

Nyáry Krisztián: csak az agy zsugorodik a melegben

Furcsa, korábban nem ennyire markánsan megjelenő kultúrpolitikai anomáliára hívja fel követői figyelmét Nyáry Krisztián.

A népszerű irodalomtörténeti bejegyzéseivel nagy ismertségre szert tett Nyáry Krisztián a Magyar Időkben sorra megjelenő politikai indíttatású cikkek kapcsán írja a Facebookon:

A Pröhle Gergely vezette Petőfi Irodalmi Múzeum, a Hammerstein Judit vezette Balassi Intézet és az Ókovács Szilveszter vezette Operaház három nagyon különböző intézmény. Abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy olyan kormánypárti vezetőjük van, aki ad a művészi minőségre, és többnyire politikán túli, szakmai szempontokat próbál érvényesíteni. És abban, hogy a Magyar Idők Orbán János Dénes[*] vezette kulturális rovatában hónapok óta penetránsan durva támadásoknak vannak kitéve, mert baloldaiként – vagy csak nem eléggé jobboldaliként – listázott műveknek és művészeknek is teret adnak.

Volt egy költő, akinek három éve – baloldali barátaim rosszallása ellenére – bemutattam egy kötetét, és akinek ma is szeretem ezt a versét:

„Ha kivirágzik is a szabadság
szögesdrót sziszeg a belekben.
Az új világot a fakó szemből
egy másik világ nézi meredten.
Dróthálót takar a haj.
Zsugorodik az agy a melegben.” [*]

Még három éve sem hittem volna, hogy erre az új világra éppen Ókovács Szilveszterrel együtt kell majd rácsodálkoznom. De lehet, hogy csak az agy zsugorodik a melegben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top