+ Gasztro

Véget vetettek a skótok az olcsó ivászatnak

Az áremelkedés bizonyos italok esetében igen jelentős, néhol háromszoros.

Vége az olcsó ivászatnak Skóciában: az edinburghi parlament által hat éve elfogadott, de a hosszas jogi csatározások miatt csak kedden életbe lépett törvény alapján jelentősen emelkedett a kiskereskedelemben forgalmazott szeszfélék árának alsó határa.

Az áremelkedés bizonyos italok esetében igen jelentős: a kétliteres kiszerelésű, erős almaborhoz – amelynek alkoholtartalma meghaladja az egészségügyi hatóságok által heti felső fogyasztási limitként javasolt 14 alkoholegységet – eddig tipikusan 2,50 fontért (900 forintért) lehetett hozzájutni a skót szupermarketekben, de keddtől ennek az italfélének a minimálára éppen a háromszorosára, 7,50 fontra emelkedett.

A brit mérési szabványok alapján egy alkoholegység 10 milliliter, vagyis 8 gramm tiszta etanolnak felel meg.

Hasonló mértékben emelkedett a skót áruházakban kapható vodka-, gin- és whiskyfélék, valamint egyes olcsó borok és a rekeszes kiszerelésben árult sörök minimálára.

A BBC kedden idézett egy új felmérést, amely szerint a skótok a szeszesitalok háromnegyedét ma már szupermarketekben szerzik be.

Ez a jelenség – vagyis az, hogy a nagyáruházak az olcsó alkoholfélékkel tömegesen csábítják magukhoz a hagyományos brit pubok népét – az egész országban komoly problémát okoz.

A Brit Sör- és Pubszövetség a The Economist című gazdasági-politikai folyóirat számára összeállított legutóbbi felmérésében kimutatta, hogy Nagy-Britanniában az 1982 és 2017 közötti 35 évben 25 százalékkal 51 ezer alá csökkent a pubok száma, miközben a lakosság 17 százalékkal nőtt.

A kedden életbe lépett skóciai árintézkedés elsődleges célja azonban nem a pubok, hanem a fogyasztók megmentése.

A skót kormány előzetes becslése szerint az alsó árhatár bevezetésével már az első évben 58 haláleset lesz megelőzhető, és várhatóan 1300-zal kevesebben szorulnak majd kórházi kezelésre.

A hivatalos statisztikák szerint az alkoholfogyasztáshoz köthető egészségi problémák és bűncselekmények miatt hetente 22 skót hal meg és 697 kerül kórházba, és az alkohol évente 3,6 milliárd font (1300 milliárd forint) egészségügyi és igazságszolgáltatási többletkiadást okoz Skóciában.

A BBC által idézett adatok szerint a skót kórházak sürgősségi ellátórészlegeibe verekedésből eredő sérülésekkel beszállított páciensek 80 százaléka ittas.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top